Климатека – отворената платформа за знание, посветена на климатичните промени, стана на 2 години

Климатека Последна промяна на 08 юни 2022 в 09:48 8829 0

Източник: личен архив

През последната година се опитвахме да подобрим диалога между учени и журналисти в името на това да получаваме качествена и достоверна информация

На 5 юни 2022 г., когато се отбелязва Световният ден на околната среда, се навършиха и 2 години от създаването на отворената платформа за знание Климатека. За тези две години авторският ни екип се разрасна няколко пъти – от 3-ма души в началото, сега работим с повече от 25 учени и експерти, които създават ново и оригинално съдържание. Всеки от тях разглежда климатичните промени през призмата на своята експертиза и се старае да разкаже за процесите увлекателно и на достъпен език. През последната година работихме и върху създаването и развитието на партньорска мрежа от медии и журналисти, които заедно с учените да създават качествени материали по темата за климатичните промени. Опитваме се да подобрим диалога между  учени и журналисти, защото всички ние имаме нужда от актуална и достоверна информация по темата.

Каква е мисията на Климатека?

Климатичните промени са сложен и многопластов проблем. Мисията на Климатека е да бъде мост между учените и журналистите, с основната цел висококачественото съдържание за климатичните промени да достига до по-широк кръг от хора. Всяка публикация добавя парче от пъзела, който помага на българското общество да бъде надеждно информирано за причините и последствията от климатичните промени, както и за отражението им върху различни сфери от човешкия живот, с фокус върху  България. 

От началото досега

За 2 години авторският ни екип се разрасна от 3-ма до над 25 учени и специалисти, всеки от които със своите експертиза и опит допринася за това климатичните промени да бъдат обяснени на достъпен език. Публикували сме над 180 статии, които са разделени в следните категории – Атмосфера; Биоразнообразие; Земеделие и почви; Икономика и енергетика; Метеорология; Общество; Политика; Природни процеси; Други; Митове.

От създаването на Климатека досега публикациите ни са били отразени над 500 пъти в различни медии. Учените и експертите, с които работим, са участвали в над 135 медийни участия – в радио, телевизия, подкасти и др., с което подпомагат мисията ни да превеждаме науката за климата по лесен и разбираем начин.

Какво се случи през последната година?

Въпреки че пандемията и военният конфликт в Украйна заемат челни позиции в дневния ред на общественото обсъждане, предприемането на действия за справяне с климатичните промени не подлежи на отлагане. Според съпредседателя на последния доклад на IPCC Джим Скеа трябва да се действа “сега или никога”, ако искаме да ограничим затоплянето до 1,5°C. Ето защо откритият диалог по темата следва да продължи.

Нов проект – “Журналистика и наука за климата”

В последната година реализираме и проекта “Журналистика и наука за климата”, в който организираме поредица от събития за учени и журналисти, целящи подобряване на диалога помежду им и по-ефективно отразяване на темата за климатичните промени. Проектът е в партньорство с Фондация Блулинк, още три идентични научнопопулярни платформи от Централна и Източна Европа – от Унгария, Сърбия и Румъния, както и с финансовата подкрепата на Европейската инициатива за климата (EUKI). 

Семинар за учени и журналисти по проект “Журналистика и наука за климата”. Архив Климатека

Организация на събития

  • Пресклуб Климатека – от началото на 2022 г. започнахме да реализираме и нов формат – “Пресклуб Климатека”. В рамките на кратко събитие, учен от общността ни представя представя актуална тема или проблем, свързана с климатичните промени специално за журналисти. 
  • Събития с партньори – през април с партньорите ни от Ratio реализирахме първото ни публично събитие: “Парников (д)ефект”. Трима учени от екипа ни дискутираха теми като това защо е важно да се постигне въглеродна неутралност и каква е ролята на човешките емисии върху климата. 
  • Експертите от екипа ни участваха и в редица публични и експертни събития и конференции, за да спомогнат популяризирането на проблемите и предизвикателствата пред които сме изправени. 

Събитие “Парников (д)ефект”. Източник: Ratio.

А сега накъде?

Предстоят ни още събития до края на годината и ето някои от нещата, които планираме:

  • Организиране на уебинари за учени и експерти, както и уебинари за журналисти, за да ги срещнем с изявени международни експерти, 
  • Организиране на регионален климатон, с участието на експерти и журналисти,
  • Продължаваме да разширяваме авторския си екипа и търсим нови учени и експерти, които искат да споделят знанието и опита си с обществото, 
  • Ще продължим да организираме и нови пресклубове, на които да представяме актуална информация на медиите.

Благодарим на нашите читатели, автори, партньори и съмишленици, с които заедно поддържаме диалога за климатичните промени, за тяхното пряко въздействие върху нас и за нашата отговорност към бъдещите поколения.

Източник: Климатека – отворената платформа за знание, посветена на климатичните промени, стана на 2 години

От името на редакцията на НаукаOFFNews да пожелаем на младежкия колектив на "Климатека" да продължи все така с ентусиазъм и компетентност да работи за своята благородна кауза. Благодарни сме за полезното ни сътрудничество.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !