29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Клонираха първото клонирано куче

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 ноември 2017 в 13:25 39670
Трите оцелели реклонинги на "Снупи" на 2-месечна възраст. Снимка: Scientific Reports

Откакто учените клонираха първото животно, овца на име Доли, един важен въпрос тревожеше съзнанието на всички - дали има или няма основание да очакваме по-лошо здраве от клонингите. Това е все още е отворен въпрос, който южнокорейски учени се надяват да разрешат. Те по същество клонираха клонинг, използвайки клетки от първото в света клонирано куче, афганска хрътка на име Снупи.

Теоретично клонингът е точно копие на оригиналния организъм, с два идентични набора гени. Науката за клониране обаче все още е в начален стадий и има много неизвестни. Има възможност клонираният индивид да получи някои аномалии, а може да има и по-кратка продължителност на живота. 

Клонинги на клонинги

Овцата Доли умира на шест годишна възраст, което породи опасения, че клонираните индивиди може да не са напълно здрави. Овцете се развиват по-бързо от нормалното и страдат от остеоартрит в коленете и бедрата си в ранна възраст. Проучване на 13 клонирани овце - в това число четири, произхождащи от същата ДНК верига, като Долу - заключава, че изглежда няма доказателства, които показват, че клонирането има някакви дългосрочни последици за здравето. "Те са стари дами", заяви Кевин Синклер, биолог в развитието и водещ автор на изследването на 2016 проучване, публикувано в Nature Communications. "Те са много здрави за възрастта си", добавя той.

Учени от Националния университет на Сеул, Южна Корея, в момента също изследват здравето на "клонингите на клонингите", този път при кучета. Снупи бе първото клонирано куче в света през април 2005 г. То бе клонирано от клетки, принадлежащи на афганска хрътка, наречена Тай, която доживява до 12-годишна възраст и умира от рак. Снупи живя 10 години и също почина от рак, но различен вид. Афганските хрътки живеят до 11,9 години средно и кучетата често умират от рак, така че наистина няма нищо необичайно за кучетата - донор или клонинг.

Екипът, ръководен от Мин Юнг Ким, използва стволови клетки, събрани от Снупи, когато кучето е на пет години. Учените след това използват соматичен клетъчен ядрен трансфер (SCNT) за вмъкване на клетки на Снупи в яйца, събрани от женски кучета, чиито ядра са отстранени. Създадени са общо 94 ембриона, които след това са имплантирани в сурогатни майки. Успеваемостта е 4.3%, което води до четири живородени "реклонинги". Това може да изглежда малко, но по времето на Снупи 1 процентът на успеваемост е само 0.2%.

Един от четирите реклонинги умира в рамките на няколко дни от раждането си поради диария, докато останалите трима все още са живи и здрави, според статията на Ким и колегите му, публикувана в Scientific Reports. Кучетата ще бъдат следени внимателно в идните години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.