Кое ​​животно ще оцелее след края на света

Устойчивостта на живота към астрофизичните събития

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 юли 2017 в 15:00 22632 0

Кредит Andrew Winning

Жена стои до апокалиптичната картина на Джон Мартин "Унищожаването на Помпей и Херкулан" в Tate Britain, London.

Бавноходките, най-издръжливите същества на Земята, могат да оцелеят дори когато Слънцето напълно изчерпи водородните си резерви и се превърне в червен гигант и погълне Земята, според  статия, публикувана в списание Nature.

Шансът за намиране на живот на друга планета зависят от отговорите на два големи въпроса. Първо, колко често възниква живот? И второ - след като се появи, колко вероятно е да продължи да съществува преди да бъде напълно унищожен?

Първият въпрос е изключително труден, особено след като познаваме точно един пример за планета с епродуктиращ се живот. Но на втория въпрос е по-лесно да се отговори и трима астрофизици дават отговор в настоящето изследане.

В статията "Устойчивостта на живота на астрофизични събития", Дейвид Слоун (David Sloan) и Рафаел Алвеш Батиста (Rafael Alves Batista), и двамата от Университета в Оксфорд, и Ави Лоеб (Abraham Loeb) от Харвардския университет оценяват шансовете на оцеляване при космическа катастрофа, например падащ астероид напълно да се унищожи живоа на Земята.

Успокоително е, според изследователите, тези коефициенти са астрономически ниско около един на всеки 10 милиона за всеки милиард години.

"Нашият анализ се фокусира върху намирането на абсолютна горна граница на скоростта на пълната стерилизация на подобна на Земята планета по време на нейното развитие като се вземат предвид необходимите събития, които биха довели до смъртта на най-устойчивите видове на Земята. Ние открихме, че вероятността е по-малка от 10 -7 на милиард години" - пишат изследователите в проучването.

"Изводът е, че животът, след като се разпространи, е трудно да се изкорени", казва Слоун. С други думи: Животът намира начин - дори да е ударен от гигантско космическо тяло или експлодираща звезда.

Неунищожимите бавноходки

Тримата изследиватели се фокусират върху най-издръжливите животни на Земята - бавноходките.

Бавноходка (Schokraie et al, PLOS ONE)

Когато преди време учените преброиха и проучвиха гените на бавноходките, бяха изненадани - над 6,5 хиляди участъци от ДНК и повече от 38000 гени (18%) са взети "назаем" от други организми. Повечето от "откраднатите" са от бактерии - екстремофили, но присъстват и доста гени от растения, гъби и археи. Учените наскоро откриха, че клетките на бавноходките съдържат уникални протеини, които ги предпазват от смъртоносните дози радиация.

В крайна сметка нашето слънце ще се раздуе до червен гигант и вероятно ще погълне Земята в огнени пламъци, преди да колапсира и ще доведе до трайно замразяване. "Краят на Слънцето ще прекрати живота на Земята, но преди това има вероятност да го направи друго астрофизическо явление", заяви Льоб. "В рамките на жизнения цикъл на слънцето, бавноходките вероятно ще оцелеят". Бавноходките са не само най-издръжливите животни наоколо, но те могат да оцелеят, когато дори микробите изчезнат.

На базата на известните данни Батиста и екипът му - биологията на бавноходките и какви космически катастрофи могат да застрашат Земята, решават да разберат как космическите или наземните опасности могат да унищожат бавноходките.

Учените разглеждат три основни вида заплахи за живота на Земята - падането на големи астероиди, експлозиите на свръхнови и гама-лъчите. Изчисленията показват, че нито едно от тези събития не могат да влошат условията на нашата планета до такава степен, че да бъдат унищожени дори бавноходките.

Но каква е вероятността да се случи катастрофално събитие на Земята?

За да се изпарят напълно океаните на Земята, трябва да бъде ударена от много голям астероид като Веста с размера на Плутон или друга голяма планета. Но такива никога не са се доближавали до Земята и няма шанс да паднат върху нея в следващите 4-4.5 милиард години, през които ще просъществува Слънцето.

За да се "стерилизира" нашата планета и да се лиши от всички водоизточници, една свръхнова трябва да се взриви на много близко разстояние от нас, само на 0.14 светлинни години от Слънчевата система. Най-близката звезда до нас Проксима Кентавър е на четири светлинни години от Слънцето и не ни застрашава.

За да станат опасни за живота на Земята, източникът на гама-лъчи трябва да е на разстояние не повече от 40 светлинни години, което също е невъзможно, тъй като в непосредствена близост до Земята няма големи звезди, които да доведат до такива катастрофални събития.

Животът продължава

Земята е била подложена на най-малко пет големи масови измирания в своята история, при които по-голямата част от видовете животни са изчезнали завинаги, но все нещо винаги е оцелявало. И дори ако се случат далеч по-големи бедствия, Слоун, Батиста и Льоб смятат, че животът все пак ще продължи под някаква форма.

През последните няколко десетилетия астрономите откриха хиляди други планети извън нашата Слънчева система. Някои от тези екзопланети са с размерите на Земята, а някои обикалят в обитаемите зони на съответните им звезди. И "ако животът се е появил на други места в галактиката", подчертава Слоун "може да очакваме, че все още трябва да бъде там".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !