20 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Коледната музика може да навреди на вашето психично здраве

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 декември 2019 в 00:31 72783

Клиничен психолог предупреждава: коледната музика може да бъде вредна за вашето психично здраве. Коледните песни могат да ни накарат да се почувстваме в "капан" и под стрес.

"Това е напомняне, че трябва да се купуват подаръци за разни хора, както и да организираме на тържества, обяснява пред Sky News Линда Блеър (Linda Blair), клиничен психолог.

Блеър също споделя, че хората, работещи в магазини по време на сезона на празниците, които слушат едни и същи песни непрестанно се опитват и да ги заглушат в главата си, за да могат да се съсредоточат. "Те просто изразходват цялата си енергия, за да не ги чуват", отбелязва тя.

Д-р Виктория Уилямсън (Victoria Williamson), която провежда изследвания в областта на психологията на музиката в Голдсмит, Лондонския университет, заяви пред NBC News, че слушането на коледни песни отново и отново може да доведе до "ефекта на експозицията" (exposure effect или "ефекта на познатото". Това е психологически феномен, при които хората са склонни да развият предпочитание към нещо, само защото им е познато.

"Има една U-образна връзка между количеството време, през което слушаме музиката, която ни харесва и последващата ни реакция към нея", казва тя.

Уилямсън отбелязва, че дори и да ни е харесвала някаква песен за определен период от време, многократното слушане отнема от преживяването и ни кара да се чувстваме отегчени от нея. Разбира се, това важи за всички песни, а не само коледни мелодии.

В тази връзка сред най-мразените коледни песни е тази на Марая Кери - All I want for Christmas is you, но първото място за най-дразнеща коледна песен на всичко времена е на NewSong - The Christmas Shoes.


+ 0
- 0
И тази година ми иде да отстрелям с едри съчми всички тонколони наоколо.
+ 3
- 0
Аз пък съм уволнил радиото преди 20 години и жингъл бел съм го съкратил до J&B.
+ 4
- 0
Да. "Харекристмас, харе харе ...", и така два месеца денонощно, по всичкото радио.
Не може, ами реално вреди. Не разбирам хората, които го правят. Понеже без съмнение сами са потърпевши. Освен ако не са идиоти.
Макар че, май са.
 
Още от : Новини
15 април 2021 в 00:003384
Истинският произход на 4/20
Истинският произход на 4/20
20 април 2021 в 00:0016278
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.