Комбинация от три прости терапии може да намали риска от инвазивен рак с 61% сред възрастни на възраст 70+

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2022 в 00:01 12467 0

Кредит: CC0 Public Domain

Ново проучване установява, че комбинация от високи дози витамин D, омега-3 и проста домашна програма за силови упражнения (SHEP - simple home strength exercise program) показва кумулативно намаляване с 61% на риска от рак при здрави възрастни на възраст 70 или повече години.

Това е първото проучване, което тества комбинираната полза от три достъпни интервенции в общественото здравеопазване за превенция на инвазивни ракови заболявания. След бъдещи проучвания, резултатите могат да повлияят на бъдещето на превенцията на рак при възрастни хора.

Ракът се счита за основно заболяване, свързано с възрастта. Това е втората водеща причина за смъртност при възрастните хора и вероятността за появата на повечето видове рак се увеличава с възрастта.

Освен превантивните препоръки като отказ тютюнопушене и защита от слънце, усилията на общественото здравеопазване, които се фокусират върху превенцията на рака, са ограничени, коментира д-р Хайке Бишоф-Ферари (Heike Bischoff-Ferrari) от Университетската болница в Цюрих:

„Превантивните усилия при хора на средна възраст и по-възрастни днес са до голяма степен ограничени до усилията за скрининг и ваксинация."

Витамин D, омега-3 и упражнения

Механистичните изследвания показват, че витамин D потиска (инхибира) растежа на раковите клетки. По същия начин, омега-3 може да инхибира трансформацията на нормалните клетки в ракови клетки и е доказано, че упражненията подобряват имунната функция и намаляват възпалението, което може да помогне за предотвратяване на рак.

Но досега липсваха стабилни клинични проучвания, доказващи ефективността на тези три прости интервенции, самостоятелно или комбинирани.

Бишоф-Ферари и нейните колеги решават да запълнят тези пропуски в знанията, като тестват ефекта на ежедневните високи дози витамин D3 (една форма на добавки с витамин D), ежедневните допълнителни омега-3 и проста програма за домашни упражнения, самостоятелно и в комбинация, относно риска от инвазивен рак при възрастни на 70 или повече години.

Комбинация от прости лечения

За да направят това, изследователите провеждат изпитването DO-HEALTH: тригодишно изпитание в пет европейски държави (Швейцария, Франция, Германия, Австрия и Португалия) с 2157 участници.

„В DO-HEALTH нашата цел бе да тестваме обещаващи комбинирани интервенции за превенция на рака, като се възползваме от потенциално малки допълнителни ползи от няколко стратегии за обществено здраве“, обяснява Бишоф-Ферари. "Всъщност, новите терапии на рака имат за цел да блокират множество пътища за развитието на рака чрез комбиниране на няколко агента. Ние преведохме тази концепция в превенция на рака."

Участниците са рандомизирани в осем различни групи за тестване на индивидуалната и комбинираната полза от интервенциите: първата група получава 2000 IU на ден витамин D3 (еквивалентно на > 200% от количеството на текущите препоръки за възрастни хора, което е 800 IU на ден), 1 g на ден омега-3 и три пъти седмично SHEP; втора група витамин D3 и омега-3; трета група витамин D3 и SHEP; група четири омега-3 и SHEP; група пет само витамин D3; група шест само омега-3; група седем само SHEP и последната група получава плацебо.

Участниците са контролирани на всеки три месеца и са имали стандартизирани здравни прегледи в началото, след една година, след 2 години и три години.

Предотвратяване на инвазивния рак

Резултатите показват, че и трите терапии (витамин D3, омега-3 и SHEP) имат кумулативни ползи върху риска от инвазивни ракови заболявания.

Всяка от терапиите е имала малка отделна полза, но когато и трите трите терапии се комбинират, ползата става статистически значима и изследователите забелязват общо намаляване на риска от рак с 61%.

„Това е първото рандомизирано контролирано проучване, което показва, че комбинирането на ежедневен витамин D3, допълнителни морски омега-3 мастни киселини и проста програма за домашни упражнения може да бъде ефективна за предотвратяване на инвазивен рак сред обикновено здрави и активни възрастни на 70 и повече години“, коментира Бишоф-Ферари.

Резултатите могат да повлияят на бъдещето на превенцията на инвазивния рак при възрастни хора. Бишоф-Ферари заключава: „Нашите резултати, макар и базирани на множество сравнения и изискващи репликация, може да се окажат полезни за намаляване на тежестта на рака“.

Справка: Heike A. Bischoff-Ferrari et al, Combined Vitamin D, Omega-3 Fatty Acids, and a Simple Home Exercise Program May Reduce Cancer Risk Among Active Adults Aged 70 and Older: A Randomized Clinical Trial, Frontiers in Aging (2022). DOI: 10.3389/fragi.2022.852643

Източник: A combination of three simple treatments may reduce invasive cancer risk by 61% among adults aged 70+
Frontiers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !