Копие на младото Слънце показа колко е трудно да възникне живот

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 09:13 6574 1

Кредит M. Weiss/CfA

Концепция на художник - Kappa1 Ceti с мощен звезден вятър и планета от земен тип, подложена на въздействието му.

Изследване на близка и много подобна на младото Слънце звезда позволява да разберем по-добре това, което се е случило на Земята, когато се е зараждал живота на нея.

Едно ново проучване, публикувано в списание Astrophysical Journal Letters, на звездата Капа 1 от съзвездието Кит (Kappa1 Ceti), разположена на 30 светлинни години изтъква колко е важно наличието на магнитно поле, без което нищо не би започнало. 

Магнитното поле на Земята е безценно. То ни предпазва от заредените частици, които се излъчват от Слънцето и могат лесно да увредят ДНК-то на живите организми. Смята се, че Марс, след като е загубил своето магнитно поле, е изгубил и атмосферата си, която просто е издухана в космоса от слънчевия вятър.

Изследваната звезда много прилича на Слънцето, когато е било в "детската" възраст от около половин милиард години. Радиусът на тази звезда само 2% повече от слънчевия, а светимостта е само 15% по-малко.

Звездата е гъсто покрита с обширни тъмни петна. Това свидетелства колко висока (в сравнение със Слънцето) е активността й и съответно мощността и енергията на потоците частици, които излъчва. Учените смятат, че звездният вятър е 50 пъти по-силен от този на Слънцето. 

"За да бъде обитаема, една планета се нуждае от топлина, вода и да бъде защитена от младото агресивно Слънце", отбелязва водещият автор Хосе-Диаш До Насименто (Jose-Dias Do Nascimento) от Харвард-Смитсониън център за астрофизика (CFA) и Университета на Рио Норте (UFRN), Бразилия в прессъобщение на Харвард.

Авторите са картографирали магнитните полета, които се вихрят около Kappa1 Ceti, докато се върти около оста си (неговата скорост на въртене е доста висока, като прави един оборот само за 9 земни денонощия). Магнитната индукция на полето е средно 24 Гауса, достигайки до 61 Гауса. За сравнение, средната стойност на Слънцето не надвишава 1.2 Гауса. 

Направените компютърни модели на въздействието на такива мощни магнитни полета върху планета, подобна на Земята, са показали, че те ще предизвикат свиване на магнитосферата на планетата 2-3 пъти, което е най-ниската граница, след което нейната защита вече няма да е достатъчна, за да оживеят организми на повърхността й.

Kappa1 Ceti показва и доказателства за наличието на свръмощни изригвания (superflares), които отделят от 10 до 100 милиона пъти повече енергия, отколкото най-големите изригвания, ставали някога на нашето Слънце. Тези катаклизми могат да лишат от атмосфера всяка планета. Чрез изучаването на Kappa1 Ceti, изследователите се надяват да научат колко често се случват такива мощни изригвания и колко често нашето Слънце е изригвало в младостта си.

"Младата Земя не е имала такава защита, каквато има днес - подчертава До Насименто. - "Въпреки това, то е било достатъчно Всъщност планета с малко по-слабо магнитно поле при нормална млада звезда като Слънцето едва ли би могла да се превърне в люлка на живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2016 в 10:47

Не знам защо набедиха земното магнитно поле за постоянно.

Съвсем логично е младата земя да е била по-разтопена във вътрешността си отколкото днес и да се е въртяла по-бързо, което води и до по-силно магнитно поле.