Кората на портокала изстрелва капчици с космическо ускорение (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 януари 2017 в 12:08 8088 0

Без значение колко бавно и внимателно чистите портокал, кората вероятно ще ви опръска. Ускорението на тези капчици е удивително - 100 пъти по-голямо от това на излитащите в космоса ракети, разказва Science.

За да разберат защо, изследователи използват високоскоростно видео, за да заснемат по-бавно това, което се случва, когато опитвайки се да обелите лимон или портокал, корите се притискат или огъват.

Учените прилагат след това технически средства за измерване на налягането, което се създава вътре в изпълнените с мазна течност жлези, които са разположени точно под кожата на цитрусовите плодове. Формата на жлезите варира от сферична до почти цилиндрична. В тях се създава достатъчно вътрешно налягане, преди да се разкъсат, така че могат да изстрелят капчици със скорост 10.5 метра в секунда или около 40км/ч (по-бързо от полета на насекомо), откриват учените.

И капчиците достигат от състояние на покой до максимална скорост за по-малко от милиметър. Това означава ускорение повече от 10 км/сек2. Пилотираните мисии се изстрелват с ускорение не по-високо от 9g или 9*9.81≈90м/сек.

Излиза, че капчиците от кората на цитрусите са подложени на ускорение на повече 100 пъти по-голямо от това на астронавтите, когато излитат в космоса, съобщи екипът на 6 януари по време на годишната среща на Обществото за интегративна и сравнително биология (Society for Integrative and Comparative Biology).

Учените все още се опитват да разберат как точно толкова бързо се постига такава скорост и защо мазнината бързо се разпада на малки капчици, информация, която може да помогне да се изработи инхалатор за астма за спешни случаи, отбелязват изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !