Космическият кораб Вояджър 1 връща грешни данни за позицията си

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2022 в 00:01 14398 0

Космическият кораб Вояджър 1 връща грешни данни за позицията си
Космическият кораб на НАСА Voyager 1, показан в концепцията на този художник, пътуващ през космоса сред море от звезди, изследва нашата слънчева система от 1977 г., заедно със своя близнак, Voyager 2. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Сондата Вояджър 1, изстреляна през 1977 г., в момента се намира на разстояние 23,3 милиарда километра от Земята. И докато Вояджър 1 продължава да връща научни данни и да работи нормално, инженерите на НАСА наскоро забелязаха, че сондата се е объркала относно местоположението си в космоса, без да влиза в безопасен режим или по някакъв начин да дава сигнал за авария.

Инженерният екип на космическия кораб Вояджър 1 (Voyager 1) на НАСА се опитва да разреши загадката - междузвездният изследователски кораб изглежда функционира нормално, получава и изпълнява команди от Земята, събира и връща научни данни. Но показанията от подсистемата за контрол на позицията на сондата или AACS (Attitude and Articulation Control Subsystem) не отразяват точно какво всъщност се случва с нея.

AACS контролира ориентацията на 45-годишния космически кораб. Наред с други задачи, той държи антената на Вояджър 1 насочена точно към Земята, което му позволява да изпраща данни. Всички признаци показват, че AACS все още работи, но телеметричните данни, които връща, са невалидни. Например данните изглеждат произволно генерирани или не отразяват евентуално състояние, в което може да се намира AACS.

Проблемът не е задействал никакви бордови системи за защита от повреда, които са предназначени да поставят космическия кораб в „безопасен режим“ – състояние, в което се извършват само основни операции, което дава време на инженерите да диагностицират проблема. Сигналът на Вояджър 1 също не е отслабнал, което предполага, че антената остава в предписаната си ориентация спрямо Земята.

Космическият кораб на НАСА Вояджър 1, показан в концепцията на този художник. Най-далечният и дълголетен космически кораб на човечеството ще отпразнува 45 години през август и септември 2022 г. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Екипът съобщава, че ще продължи да следи сигнала отблизо и да определя дали невалидните данни идват директно от AACS или друга система, участваща в производството и изпращането на телеметрични данни. Докато естеството на проблема не бъде разбрано по-добре, екипът не може да предвиди дали това може да повлияе на това колко дълго космическият кораб може да събира и предава научни данни.

В момента Вояджър 1 е на 23,3 милиарда километра) от Земята и на светлината й са необходими 20 часа и 33 минути, за да измине това разстояние. Това означава, че са необходими приблизително два дни, за да се изпрати съобщение до Вояджър 1 и да се получи отговор – забавяне, с което екипът на мисията е добре свикнал.

„Такова мистерия е нещо като норма за курса на този етап от мисията на Вояджър“, обяснява Сузане Дод (Suzanne Dodd), ръководител на проекта за Вояджър 1 и 2 в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Южна Калифорния. „И двата космическия кораб са на почти 45 години, което е далеч отвъд това, което е планирано за мисията. Ние сме в междузвездното пространство – среда с висока радиация, в която никой космически кораб не е летял преди. Така че има някои големи трудности пред инженерния екип. Но мисля, че ако има начин да се реши този проблем с AACS, нашият екип ще го намери.”

Кредит: NASA Jet Propulsion Laboratory

Възможно е екипът да не намери източника на аномалията и вместо това да се адаптира към нея, отбелязва Дод. Ако открият източника, може да успеят да решат проблема чрез промени в софтуера или потенциално чрез използване на една от излишните хардуерни системи на космическия кораб.

Това няма да е първият път, когато екипът на Вояджър разчита на резервен хардуер: през 2017 г. основните двигатели на Вояджър 1 показаха признаци на деградация, така че инженерите преминаха към друг набор от тласкачи, които първоначално са били използвани по време на планетарните срещи на космическия кораб. Тези тласкащи устройства работеха, въпреки че не са били използвани в продължение на 37 години.

Близнакът на Вояджър 1, Вояджър 2, в момента на 19,5 милиарда километра от Земята, продължава да работи нормално.

Инструментите на Вояджър 1. Кредит: NASA Jet Propulsion Laboratory

Изстреляни през 1977 г., и двата Вояджъра са работили много по-дълго, отколкото са очаквали планиращите мисиите, и са единствените космически кораби, които събират данни в междузвездното пространство. Информацията, която предоставят от този регион, помогна за по-задълбочено разбиране на хелиосферата, дифузната бариера, която Слънцето създава около планетите в нашата слънчева система.

Всеки космически кораб произвежда около 4 вата по-малко електрическа мощност годишно, ограничавайки броя на системите, които работят. Инженерният екип на мисията е изключил различни подсистеми и нагреватели, за да запази мощността за научни инструменти и критични системи. Все още няма изключени научни инструменти в резултат на намаляващата мощност и екипът на Вояджър работи, за да поддържа двата космически кораба и да получава уникални научни данни и след 2025 г.

Докато инженерите продължават да работят по разрешаването на загадката, която им е представил Вояджър 1, учените от мисията ще продължат да се възползват максимално от данните, идващи от уникалната гледна точка на космическия кораб.

Източник: NASA’s Voyager 1 Spacecraft Mystery: Engineers Investigating Telemetry Data
JPL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !