04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кост от орел може да е доказателството, че неандерталците са правили бижута

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 ноември 2019 в 00:14 29560
Снимка: A. Rodríguez-Hidalgo et al./Science Advances

Кост от крак на древен орел, със следи от обработка с каменен инструмент, допълва доказателствата, че неандерталците са правили накити и други орнаменти от пръсти на птици според проучване, публикувано в Science Advances.

При разкопките в пещерата Форадада, близо до североизточното средиземноморско крайбрежие на Испания, е открит фосил от пръст на крака на царски орел на възраст 39 000 години. Следите от инструменти по костта вероятно са направени, когато някой е махнал нокътя от крака на птицата, смятат археологът Антонио Родригес-Идалго (Antonio Rodríguez-Hidalgo) от Института за човешка еволюция в Мадрид и колегите му. Каменните артефакти, открити в пещерата, са свързани с неандерталците. 

В пещерата са открити 12 кости от царски орел и други птици, включително седем кости от пръсти и един нокът. Не са открити следи от горене или зони за готвене, което предполага, че птиците са били улавяни заради пръстите и ноктите, а не за храна.

Следите от обработка с инструмент, върху костта. Кредит: Antonio Rodríguez-Hidalgo, IDEA

Това откритие съответства на други подобни находки на нокти и пръсти на птици в 10 обекта в южната част на Европа, датирани между 130 000 и 42 000 години, които са свързани с неандерталците. Хоминидите са създавали бижута от нокти в продължение на повече 80 000 години, докато не измират, приблизително по времето, когато пещерата Форадада е спорадично използвана за укритие, обясняват учените. 

Но твърденията за символно поведение измежду неандерталците от много време е обект на противоречие. Учените спорят и дали типът инструменти, открити във Форадада и някои други европейски обекти на сходна възраст, са дело на неандерталци или Хомо сапиенс от Каменната ера.

Източник: Science news - A toe bone hints that Neandertals used eagle talons as jewelry


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.