06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Костенурката винаги пристига преди заека в реалността

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 февруари 2020 в 09:00 42310
CC0 Creative Commons

„Баснята за „Костенурката и заека“ е метафора за живота, а не история за състезание“, разказва Адриан Бежан (Adrian Bejan), професор по машинно инженерство в Университета Дюк. "Виждаме в животинския свят два напълно различни начина на живот: единият с почти  стабилно хранене и ежедневен сън, а другият с кратки периоди на редовно хранене, редуващи се с еднодневни сиести"..

В знаковата притча Езоп разказва за състезание между бързия, но често разсейващ се заек и бавната, но неумолимо пълзяща напред костенурка. Читателите би трябвало да са изненадани, когато костенурката успява да победи заека. Но според новия анализ на Бежан, нищо изненадващо не се е случило.

В статия, публикувана в списание Scientific Reports, Бежан анализира скоростта на движение на животните по сушата, във въздуха и във водата. Резултатите показват, че някои от най-бързите животни в света всъщност са сред най-бавните, когато движенията им са осреднени за целия им живот.

Тогава Бежан продължава да демонстрира, че този контраинтуитивен резултат се отнася и за съвременната авиационна индустрия.

С данни от стотицимодели самолети Бежан показва, че основната тенденция в техния дизайн е да се увеличават размерът и скоростта пропорционално. С изключение на съвременния изтребител.

Подобно на гепарда в животинския свят, един реактивен изтребител може да е по-бърз от другите самолети на къси разстояния, но прекарва по-голямата част от времето си неподвижно на земята. Когато скоростта им се осредни за целия им експлоатационен живот, реактивните изтребители са изненадващо бавни в сравнение с моделите, предназначени за транспорт или разузнаване.

Проучването се появява в резултат от предишна статия, в която се използва теорията на Бежан, която показва, че скоростите на всички животни като правило се увеличават заедно с телесното им тегло и се придържат към приблизително едно и също съотношение.

Данни за съотношението маса-скорост при животните (летящи, бягащи, плуващи). Кредит: A. Bejan et al, The fastest animals and vehicles are neither the biggest nor the fastest over lifetime, Scientific Reports (2018). DOI: 10.1038/s41598-018-30303-1 

Например бързината на сухоземните гръбначни животни има същото отношение към масата на животните като скоростта на плуване на рибите. По същия начин скоростта на бягащите гръбначни животни следва същите принципи като скоростта на полета на птиците. Тези модели могат да се използват за прогнозиране на бъдещи еволюционни тенденции и направления за проектиране на самолети и други превозни средства.

За разлика от най-големите животни и самолети (слон, кит, пътнически самолет), които постоянно се движат, най-бързите животни и самолети прекарват по-голямата част от живота си почивайки си. Съдейки по средната скорост за целия им живот, най-бързите „спринтьори“ всъщност са най-бавните (както в баснята на Езоп „Костенурка и заек“).

Справка:

A. Bejan et al, The fastest animals and vehicles are neither the biggest nor the fastest over lifetime, Scientific Reports (2018). DOI: 10.1038/s41598-018-30303-1 

Източник:

In the race of life, the tortoise beats the hare every time, Duke University


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.