Котешка храна с добавени антитела дава надежда за хората, страдащи от алергии

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 юли 2019 в 10:18 2572 0

Кредит pixabay

Според ново проучване, публикувано в списание Journal of Feline Medicine and Surgery, добавката в котешката храна на антитела срещу основните алергии, предизвиквани от домашните животни, може да намали алергичния отговор при хората.

Изследвани са 105 котки, на които антитялото е давано в продължение на 10 седмици, за да се установи дали ще има промяна в нивата на протеина Fel d1, който не може да бъде разпознат от човешката имунна система и предизвиква алергични реакции. Учените откриват, че количеството Fel d1 в козината на котките е намаляло със средно 47%, се съобщава в друга тяхна публикация в списанието Immunity, Inflammation and Disease

В малко пилотно проучване 11 души, алергични към котки, са усетили намалени симптоми на запушен нос и сърбеж и болка в очите, след като са били изложени на контакт с котешки косми, от животни, приемали храна с добавка от антитела. Тези първоначални данни са представени на конгреса на Европейската академия по алергии и клинична имунология в Лисабон.

Протеинът Fel d1 се произвежда от слюнните и мастните жлези на котките. Те го прехвърлят върху козината си, когато се ближат и го отделят с урината си. Така хората биват изложени на протеина. Около 20% от хората страдат от алергия към котки, а белтъкът Fel d1 е отговорен за 95% от тях. 

Антителата не се дават за прием директно от хората, защото молекулите се разграждат в стомашно-чревния тракт и не достигат целта си, обяснява Майкъл Блейс (Michael Blaiss), изпълнителен медицински директор на Американския колеж по алергии, астма и имунология и алерголог и имунолог в Медицинския колеж на Джорджия в Огъста. Така че подходът на учените е интересен и необичаен. 

Приложени при котките, антителата към Fel d1, извлечени от яйца и прибавени в котешката храна, действа в устата, неутрализирайки протеина в слюнката, обяснява Ебинизър Сатярадж (Ebenezer Satyaraj), водещ автор на изследването. Така антителата "обезвреждат" Fel d1, който "след като е произведен при котката, но преди да се разпространи по козината и да предизвика алергична реакция в хората, които са чувствителни към него", обяснява Сатярадж.

Авторът разказва, че тъй като функцията на протеина за физиологията на котките не е известна, този подход не пречи на нормалното му производство при животните. Досега тестовете показват, че добавката от антитела в храната е безвредна за котките. 

Блейс очаква, че новият метод ще може да помогне само на хора със слаби алергии към котките. Но тези със сериозни симптоми вероятно няма да изпитат облекчение от намаляването на активния алерген на половина. Някои хора проявяват симптоми при излагане на каквото и да е количество от протеина, пояснява ученият. Още повече, различните котки произвеждат различни количества белтък Fel d1. "Така че зависи от нивата на протеина в котката и симптомите на пациента", добавя Блейс. 

Освен това Fel d1 е белтък, който полепва лесно и се акумулира в дома с времето. Така че според Блейс дори ако котките приемат храната с добавка на антитела, "може би просто ще отнеме повече време да се натрупа до нива, които отключват алергична реакция".

Такава храна все още не се предлага на потребителите, но учените планират да проведат по-задълбочени изследвания, за да се определи ефективността й за намаляване на алергените при котките.  

Източник: Science news - Giving cats food with an antibody may help people with cat allergies

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !