Кучетата не могат да надушат някои изплашени хора. Причината се крие в гените

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 март 2019 в 11:18 4037 0

Кучетата имат проблем да откриват хора, които имат по-къса версия на ген, участващ в контрола на стреса, съобщават Science News

Обучените полицейски кучета не могат да разпознаят изплашени хора, носещи специфична версия на ген, който участва в контрола на стреса, съобщава генетикът Франческо Сеса (Francesco Sessa) на годишната среща на Американската Академия по Криминология. Кучетата успешно разпознават доброволци мъже и жени, когато не са изложени на стрес. Проучването може да обясни защо кучетата се справят безпогрешно при тренировки, но изпитват трудности да проследят хора в реални ситуации.  

Сеса, от Университета във Фоджа, Италия и колегите му се интересуват дали страхът може да промени нормалната миризма на човек и да наруши способността на кучетата да откриват изчезнали хора. Учените изследват дали гените могат да направят някой човек по-труден за откриване от други. 

Предишни проучвания свързват различните версии на гена за транспорт на серотонина SLC6A4 с управлението на стреса. Хората с по-дълга форма на гена изглежда се справят по-добре с напрежението от тези с по-къса версия, разказва Сеса. 

Той и колегите му набират четирима доброволци - мъж и жена с късата версия на гена и мъж и жена с дългата. Всеки от тях носи шал за няколко дни, за да му придаде собствената си миризма. След това доброволците преминават през тест в лабораторията. В първата сесия те носят тениска и не са подложени на стрес. Тогава учените подреждат 2 групи по 10 тениски - за мъжете и жените. След като помирисват шаловете, две обучени кучета без проблем разпознават доброволците при три от четири опита.  

След това учените подлагат доброволците под стрес като ги карат да говорят пред публика. Пулсът им се учестява и дишането става тежко, което е белег, че са изплашени, пояснява Сеса. 

Възможно е този стрес да е променил и миризмата на тялото им, обърквайки кучетата. При този тест кучетата разпознават "стресираните" тениски на мъжа и жената с дългата версия на гена при два от три опита. Но нито едно от кучетата не успява да разпознае изплашените хора с късата версия на гена, което предполага, че естествената миризма на тялото им се е променила повече под въздействие на стреса.

Учените трябва да проведат по-мащабно проучване, за да потвърдят резултатите. Екипът още не е анализирал и как уплахата или стресът променят миризмата на тялото. 

"Това може да е достоверно обяснение" защо кучетата откриват някои хора по-лесно от други, смята криминологът Клиф Акияма (Cliff Akiyama), основател на Akiyama and Associates, криминологична консултантска компания със седалище във Филаделфия. "Телата ни отговарят на травма по много различен начин", допълва той. 

Страхът може да предизвика отделянето на много хормони на стреса, които кара някои хора да замръзнат, други да се борят, а трети да бягат. Изглежда възможно някои от хормоните да променят миризмата на тялото, смята Акияма. Но това не означава, че кучетата са безполезни при откриването на изчезнали хора. Много хора биват отвлечени от родители, роднини или други хора, познати на жертвите. Така че жертвите не винаги се страхуват от нападателите си и може миризмата им да остане непроменена. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !