Кучетата са били опитомени по едно и също време в различни части на света

Кучетата са се превънали в най-добрият приятел на човека едновременно в Европа и Централна Азия преди повече от 12,000 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2016 в 08:29 9794 0

Кредит www.zmescience.com

Вълк (Canis lupus) и куче (Canis familiaris)

Някои твърдят, че хората за първи път са опитомили вълците в Европа, а други твърдят, че това се е случило в Централна Азия. Сега ново изследване, публикуванo в Science, показва, че може да са верни и двете твърдения, тоест кучетата са били опитомени не веднъж, а два пъти.

Голям международен екип от учени, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания, сравнявайки генетични данни със съществуващите археологически доказателства показа, че кучето, най-добрият приятел на човека може да се е появил независимо от две отделни и евентуално вече изчезнали популации вълци, които са живели от двете страни на континента Евразия. Това означава, че кучетата са били опитомени не веднъж, както се смяташе досега, а два пъти, съобщава порталът Рhys.org.

Кучетата са най-ранните домашни животни. Те се появяват най-малко преди 15 000 години с отделни групи ловци-събирачи. Това е около 5000 години преди появата на земеделието и свързаните с него отглеждани животни като овце, кози, говеда и свине.

Изследователи от университета в Оксфорд реконструират еволюционната история на кучетата като анализират гените на кости на куче на 4 800 години от периода неолит, намерени в Нюгрейндж, Ирландия. Екипът, заедно с френски изследователи от Националния музей по естествена история в Париж, получават митохондриална ДНК от 59 древни кучета, живели преди 14 000 - 3000 години и след това ги сравняват с генетичните данни на повече от 2500 по-рано проучени съвременни кучета.

Древна пещерна рисунка, изобразяваща ловец и кучето му (недатирана). Снимка: ScienceaGoGO

Резултатите от техните анализи показват ясно генетичното разделение между съвременните популации кучета, живеещи в момента в Източна Азия и Европа, което предполага, че са опитомени отделно. Любопитно е, че смесването на популациите се е случило след най-ранното археологическо доказателство за кучета в Европа.

Прегледът на археологическите данни показва, че първите кучета се появяват и на Изток, и на Запад преди повече от 12 000 години, но в Централна Азия не по-рано от 8 000 години.

Според новите открития кучетата са били опитомени за първи път в географски разделени популации вълци в противоположни страни на континента Евразия. В един момент, след опитомяването им, източните кучетата се разпространили с мигриращите хора в Европа, където те се смесват и най-вече заменят най-ранните европейски кучета. Повечето кучета днес са смес от източни и западни кучета, което обяснява защо предишните проучвания показваха объркващи резултати

Карта, изобразяваща хипотезата за източния произход на домашните кучета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !