08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кукумявка пътува на стоп 300 километра, скрита в голямото коледно дърво за Ню Йорк

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 ноември 2020 в 02:40 17710
Малката кукумявка, пътувала на стоп 300 километра. Снимка: Ravensbeard Wildlife Center

Поставянето на коледно дърво на площад "Рокфелер" в Ню Йорк е традиция, която няма да бъде пропусната и тази година и светлините му ще бъдат официално запалени на 2 декември. Необичайното този път е, че в клоните на дървото работници откриват скрит пътник - малка кукумявка.

Птицата изглежда е живеела в 23-метровия норвежки смърч в Онеонта, щата Ню Йорк, преди дървото да бъде отрязано и превозено до "Рокфелер център".

Когато работниците, участващи в изправянето на дървото, започват да разплитат клоните му, те откриват новия пернат пътник, останал приклещен между клоните на дървото без храна в продължение на три дни. Птицата, която оттогава е кръстена „Рокфелер“, изненадващо е оцеляла по време на пътуването си без наранявания и от Центъра за дивата природа Рейвънсбиърд съобщават, че след като вече се е нахранила е в добро здраве.

Работниците откриват малкия пътник в клоните на дървото, преди да го поставят на площад "Рокфелер". Кредит: Ravensbeard Wildlife Center

Северноамериканска пернатонога кукумявка (Aegolius acadicus) е малък вид кукумявки, разпространени, както подсказва името им, по северноамериканския континент. Известно е, че имат предпочитания към гъстата иглолистна дървесина, което обяснява и защо стопаджията е открит в голямото коледно дърво.

След дългото си пътуване птицата Рокфелер вече е в добри ръце. Кредит: Ravensbear Wildlife Center

По приблизителни данни популацията на птиците в САЩ е около 2 милиона, така че Рокфелер трябва да се справи добре с живота, дори ако не може да си спомни маршрута обратно до Онеонта. Освен това, тези кукумявки избират нови партньори всяка година, така че всъщност няма значение дали тази Коледа е подарил на някого сърцето си и още на следващия ден е потеглил с дървото.

Източник: IFLScience - A Tiny Owl Hitchhiked 200 Miles Inside the Rockefeller Christmas Tree


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.