Лазерно оръжие може да сваля дронове и ракети, показва първи тест на ВМС на САЩ

Ваня Милева Последна промяна на 20 април 2022 в 00:01 17056 5

Поразен е дрон по време на изпитанието на високоенергийно лазерно оръжие. Кредит: Lockheed Martin

През февруари военноморските сили на САЩ са изпробвали за първи път успешно изцяло електрическо лазерно оръжие, проектирано и построено от Lockheed Martin. Целта на това оръжие е да деактивира или дори да унищожи дозвукови ракети, независимо дали са във въздуха или в морето.

Оръжието с многослойна лазерна защита (LLD - Layered Laser Defense) е проектирано и построено от Lockheed Martin, за да служи като демонстрационна система с множество домейни и платформи.

Наземната лазерна система поразява дрон, летящ към него, изстрелвайки високоенергиен лъч, невидим с просто око. Внезапно върху дрона пламва огнено оранжево сияние, от двигателя му излиза дим и се отваря парашут като апаратът пада надолу, неутрализиран от лазерния лъч. Свалянето на дрон от LLD е част от скорошен тест, спонсориран от Службата за военноморски изследвания (ONR) в изпитателното съоръжение за високоенергийни лазерни системи на американската армия в ракетния полигон White Sands в Ню Мексико. 

Оръжието LLD е проектирано и построено от Lockheed Martin, за да служи като мултиплатформена демонстрационна система. То може да се противопоставя на безпилотни въздушни системи и бързо атакуващи лодки с лазер с висока мощност – и също така може да използва своя телескоп с висока разделителна способност за проследяване на въздушни заплахи, подпомага идентификацията и извършва оценка на щетите в битката.

Лазерните оръжия осигуряват нова прецизност и скорост на бой за военноморските сили. Те също така предлагат опростена логистика, която е по-безопасна за корабите и техните екипажи, тъй като лазерите не зависят от традиционните пропеленти или базирани на барут боеприпаси, намиращи се на корабите.

Вместо това съвременните високомощни лазери работят на електричество, което ги прави по своята същност по-безопасни и способни да предоставят бойни способности, стига корабът да разполага с елекричество. Това също така означава, че цената на един комплект лазерно оръжие може да бъде много ниска, тъй като единственият консуматив, изразходван е горивото за работа на системата.

Въпреки че няма план за въвеждането му, LLD демонстрира какво е бъдещето на лазерните оръжия. Той е компактен и мощен, но по-ефективен от предишните системи. LLD има специализирана оптика за наблюдение на целта и фокусиране на лазерни лъчи за максимален ефект, като същевременно включва изкуствен интелект за подобряване на проследяването и насочването.

По време на неотдавнашния тест в White Sands, LLD проследява или поразява редица цели - включително безпилотни летателни апарати с фиксирано крило, квадрокоптери и високоскоростни дронове.

Източник: U.S. Navy Conducts Historic Test Of New Laser Weapon System

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

4

Комита

20.04 2022 в 20:33

Е на такова оръжие му се вика "високоточково" :)))

2744

2

AAA

20.04 2022 в 16:30

Тов ли измъдри пилешкия ти мозък? ХА ХА ХА