Ледени проби от Алтай снеха вината на хората за изчезването на горите

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 октомври 2018 в 00:00 4544 1

Кредит Wikimedia Commons

Белуха, Алтай.

Резултати от проучване на образци лед от планината Алтай показаха, че климатичните фактори, а не човекът, са причина за изчезването на горите в региона.

Пробата е извлечена от върха на един от най-големите ледници на Монголски Алтай - Цамбагарав.

Изводите от работата показват промените в растителността, горските пожари и антропогенното замърсяване на въздуха в продължителен интервал от време.

Резултатите от работата на екип от Руската академия на науките и Университета на Берн, Швейцария, са публикувани в списание Global and Planetary Change.

"Проучването е уникално, защото ледените ядки от планински, а не шелфови, ледници се изследвани рядко, коментира един от съавторите на статията, старши научен сътрудник в Института по археология към Руската академия на науките Наталия Рудая. "Работата показа, че горите достигат максималното си развитие в тази част на Монголски Алтай три пъти: 3000-2800 години пр. н. е., 2400-2100 години пр. н. е. и 1900-1800 години пр. н. е. След това те започват да намаляват необратимо в отговор на намаляването на валежите, но горските пожари се засилват и достигат своя връх около 1600 г. пр. н. е. Причината може да е натрупването на сухи дънери, образувано в резултат на смъртта на гората". 

В своята статия учените показват, че намаляването или колебанието в размера на годишните валежи е основната причина за загубата на горите в района на изследване в последните 4,7-4 хил. години и това довежда до тяхното окончателно изчезване преди около 3,8 хиляди години. Едва след 17-ти век промените в растителността и честотата на пожарите започнаха да зависят не само от изменението на климата, но и от замърсяването на атмосферния въздух и използването на земите за земеделие.

За реконструкция на замърсяването авторите използват специални маркери, намиращи се в ледените ядки. Това са т. нар. SCP (Spheroidal Carbonaceous Particles) - сферични въглеродни частици сажди, които се образуват по време на горенето на изкопаеми горива за производството на енергия и в тежката промишленост.

Резултатите са интересни за изследването на икономическата активност на населението на Северна Монголия през последните 4,7 хиляди години. Става ясно, че причината за изчезването на горите все пак са климатичните фактори, а не изсичането на горите от хората. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

1

stoyiv

03.10 2018 в 14:30

Не може да бъде! Не е вярно!
Хората са виновни и техните емисии от въглероден двуокис. Ето на, едни много-много учЕни нали го казаха: Дайте седем трилиона долара и ние ще се преборим с глобалното затопляне!
Какви са тези смешни изследвания в Алтай? Да се заклеймят веднага, иначе7
Кой ще ни даде парииииииии!!!