Лекарство срещу педофилия предстои да бъде тествано в Швеция

Никола Кереков Последна промяна на 10 април 2016 в 10:30 4610 3

Шведски учени са започнали клинично изпитване, за да оценят дали лекарство срещу рак на простата може да се използва за предотвратяване на педофилията.

Екипът от учени се обърнал към обществото с апел за събиране на 38 000 британски лири посредством кампания стартирала преди дни в Уолацеа (Walaceа), британски сайт за групово финансиране на научни изследвания. Те се надяват да покажат, че лекарството, което понижава нивата на тестостерон в тялото, може да понижи пристъпите на педофилия, които може да карат хората да насилват деца. За сега, учените са набрали "четирима или петима" доброволци, но в крайна сметка те се стремят да съберат 60 мъже, обяви главния изследовател на изпитването, Кристофър Рам (Christoffer Rahm) по време на пресконференция, чиято цел бе да обяви началото на кампанията в Лондон тази сряда. 

Изпитването няма да включва сексуални насилници, обяснява Рам, който е психиатър към Института Каролинска в близост до Стокхолм. Точно обратното - "проектът иска да измести фокуса към предотвратяването на насилието над деца още преди да се е случило, като за целта се насочи вниманието към мъже, които са потърсили помощ за справяне с пристъпите си на педофилия.

Участниците в изпитването се набират посредством Preventell, гореща линия в Швеция за помощ при нежелано сексуално поведение, която се организира от Центъра по андрология и сексуална медицина към Университетската болница Каролинска. Откакто е заработила през 2012 г., линията е получила 1500 обаждания от мъже търсещи помощ, твърди директора на центъра Стефан Арвер (Stefan Arver). Това доказва, че "хората с такива наклонности наистина търсят помощ," коментира той.

Медикаментът, който учените ще тестват се нарича Firmagon, известен още като Degarelix, който е инжекционната му форма. Той спада към клас наречен антагонисти на гонадотропин-стимулиращия хормон (GnRH), което означава, че медикаментът се конкурира с естествения GnRH в тялото и се свързва с неговите рецептори в мозъка, което в крайна сметка блокира продукцията на тестостерон в тестисите. В момента, лекарството - представляващо форма на "химична кастрация" - е одобрено само за лечение на рак на простатата.

Химичната структура на медикамента (Firmagon, по-известен като Degarelix), който предстои да бъде тестван в изпитването

Други типове медикаменти вече се изписват - а понякога се налагат и със закон - за лечение на сексуални насилници, включващи и други лекарства, които променят нивата на тестостерона и селективни инхибитори на обратния транспорт на серотонина, клас антидепресанти. Но някои от тези лекарства започват да са ефективни едва след няколко месеца, а тяхното приложение "се основава на много малко доказателства," заяви на пресконференцията Никлас Лангстрьом (Niklas Långström), психиатър-епидемиолог към Каролинска.

Това от части се дължи на факта, че изследванията в тази област се сблъскват с много сложни етични проблеми. Лекарите, които открият, че пациентите им са извършили криминално престъпление, като изтеглянето на детска порнография, най-често трябва да ги докладват на полицията и затова са много малко хората, които биха излезли на светло, за да потърсят помощ, твърди криминалния психиатър Доналд Гръбин (Donald Grubin) от Университета на Нюкасъл във Великобритания. Използването на плацебо в рандомизираните изпитвания, златния стандарт при тестване на медикаменти, също повдига важни въпроси. "Етичните комисии не гледат с добро око на даването на плацебо-хапчета на потенциални насилници," твърди Гръбин.

Въпреки всичко, регулаторите в Швеция са одобрили проучването. Учените от Каролинска планират да дадат на половината участници плацебо, докато другата половина ще получат реалния медикамент. За да се оцени неговия ефект, за който се очаква да започне само 2 седмици след инжектирането и да действа в продължение на 3 месеца, учените ще използват някои конвенционални тестове, за да измерят три параметъра: висока сексуална възбуда, самоконтрол и емпатия. Тестостеронът участва в регулацията и на трите, които "са най-важните рискови фактори за извършването на системен сексуален тормоз," твърди Рам. Изследването няма да измерва вероятните дългосрочни ефекти върху извършването на реални криминални деяния.

Рам обясни, че е кандидатствал за групово спонсориране, тъй като общественото финансиране и средствата от частни фондации не са били достатъчни, а екипът от учени пожелали да останат независими от фармацевтичната компания Ferring Pharmaceuticals, които са предложили финансиране. Събраните средства ще помогнат за закупуване за медикаментите, заплати за медицинските лица и за събиране на данни с помощта на експерименти с функционален магнитен резонанс.

Изпитването е част от по-мащабен проект, който ще търси също генетичните, неврологични и хормонални маркери свързани с риска от проява на пристъпи на педофилия. Всякакви маркери, които учените може да открият вероятно няма да се използват за идентифициране на потенциални насилници, твърди Рам, а по-скоро за да се идентифицират хора, за които е по-вероятно да се повлияят добре от терапията или за да се потвърди психиатрична диагноза.

Най-често използваните регулатори на тестостерона са GnRH агонистите, които стимулират GnRH рецепторите, вместо да ги блокират, което първоначално предизвиква силно покачване на производството на тестостерон преди нивата му в тялото да се понижат. Те се използват често при лечение на рак на простата при мъже или за потискане на спонтанната овулация при жени, които са подложени на репродуктивна терапия. "На тези лекарства им отнема месеци, за да постигнат някакъв ефект и първоначалния пик на тестостерона определено не е нещо желателно точно в острата фаза" - периодът в който хората с педофилно разстройство са с най-висок риск да се отдадат на желанията си, твърди Рам. Като GnRH антагонист, Firmagon няма тези неприятни недостатъци.

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3

11.04 2016 в 15:01

Това не е лекарство срещу педофилия а най-обикновен инхибитор на половите хормони и по съвместителство средство за химическа кастрация. Безспорно развитието на тези средства е важно, но ползата от тях за борба с престъпленията на сексуална основа е доста условна. На тия сбъркани хора сбърканото не им е в половата система, а в главите. Все още няма надеждни данни какво биха правили те с обектите на странните си желания ако нямат полов нагон.

2

11.04 2016 в 10:25

Само като видя израза "хората с педофилно разстройство" и ми става ясно колко е смислена статията..

1

10.04 2016 в 11:01

Хаиде сега на всички мъже във Щвеция превантивно да им намалиме тестостерона.. после всички дружно да ревем ама къде са мъжете и защо агресивните чужденци ни превземат а ние само гледаме. Как стана така къде сгрешихме.