30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекция за геологията - науката, която пътува назад във времето

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 март 2017 в 12:20 50621

Геологията като наука пътува назад във времето, за да проследи процесите, довели до формирането на скалите и минералите и изграждането на земната кора. Върху скалната основа е изграден ландшафта и формите на релефа, такива каквито ги познаваме. Геоложката наука е необятна със своите дялове и специфични научни звена, колкото необятна и все още криеща своите тайни е историята на Земята.

Да запознаят любителите на природата с тази фундаментална наука в една популярна лекция, са се заели организаторите на Форум Планина.

Днес от 19:00 часа в Клуб на пътешественика ще се проведе първата лекция - „Геология“, от програмата на инициативата. Лектор ще бъде проф. дгн Стефан Шанов, дългогодишен председател на Дружеството на геофизиците в България и член на Геологическия институт на БАН.

Лекцията по геология е ориентирана към интересно и достъпно представяне на строежа на Земята и нейното развитие във времето. Какви са глобалните процеси, които протичат в момента и какво е отражението на геоложкото развитие на територията на България. В рамките на лекцията ще се рзгледат някои скални феномени, формирани в резултат на тези процеси, геоложкият феномен „карст”, по който могат да се анализират промените, протичащи близо до повърхността на Земята, как са се формирали интересните за посещение обекти като пещери и пропасти и се е създала благоприятна среда за развитие на човека в ранните епохи неолит и палеолит.

Повече информация за лекция „Геология“ можете да намерите тук.

Лекцията по геология е част от Модул ГЕО от програмата на ФОРУМ ПЛАНИНА.

В модула са включени още лекцията „Геоморфология“, представена от доц. Д-р Росица Кендерова от СУ“Св. Климент Охридски“, както и практическо занимание с обхождане на забележителни скални феномени по Искърското дефиле и в района на с. Карлуково.


+ 0
- 0
Сутрин чукча убива мечка - хубава кожа
Обед чукча убива елен - хубаво месо
Вечер чукча убива геолог - хубава водка...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.