05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

LightSail - слънчевото "ветроходство" в действие (видео)

LightSail е предал първите си ясни снимки от орбита

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юни 2015 в 06:41 253130
LightSail ™ Снимка: Planetary Society

Вече може да се видят първите пълни снимки от сателита LightSail, задвижван от слънчеви платна. Изображенията са получени от една от камерите на борда на апарата, съобщава сайтът на Планетарното общество (Planetary Society).

Изображението показва вътрешността на спътника, вижда се двигателят, който е предназначен да разпъне слънчевите платна на апарата. В следобедните часове на 1 юни космическият кораб LightSail изпрати до Земята първата част от пробните снимки, но тези ранни изображения бяха непълни, което се обясни от експертите, че е поради ниската скорост на зареждане на данни от устройството.

Да летиш, понесен от светлината

Проектът LightSail (слънчеви платна) използва слънчевата енергия като начин за задвижване. Светлината се състои от порции енергия, наречени фотони. Фотоните нямат маса, но имат енергия и импулс.

Слънчевотото платно улавя импулса на светлината с големите си леки платна с огледална повърхност. Когато светлината се отразява от голямото платно, голяма част от импулса й се прехвърля върху него, избутвайки го. Полученото ускорение е малко, но непрекъснато. За разлика от химическите ракети, които осигуряват кратки залпове на тягата, слънчевите платна са тласкани непрекъснато и могат да достигнат до по-високи скорости с течение на времето.

LightSail е CubeSat

CubeSat са малки космически апарати, изнасяни в орбита от големи ракети. Те имат стандартни размери от 10 см всяка страна и може да бъдат подредени няколко един до друг. LightSail е от три модула CubeSat.
Попаднали в космоса, слънчевите панели на LightSail се отварят, разкривайки вътрешността на космическия кораб. Четири механизма като метални стрели бавно се изтеглят и разгъват четири триъгълни платна. Всеки платно е дебело само 4.5 микрона - една четвърт от дебелината на найлонова торба за боклук.

LightSail има 4 огромни платна с площ 32 м2. Наземни лазери ще измерват ефекта на слънчевата светлина върху платната, а когато LightSail започне да се носи около планетата ни, неговите блестящи платна ще бъдат видими от земните наблюдатели.

Макар достигнал орбита, благодарение на минисовалката на американските ВВС, LightSail е граждански проект, финансиран от Planetary Society, най-голямата група с нестопанска цел в света, съдействаща за космическите изследвания. Един от основателите й е самият Карл Сейгън.

Сегашният първи тестов полет ще проправи пътя за втория през 2016, който ще демонстрира пълните възможности на "слънчевото ветроходство".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.