LinkSpace с трето успешно изстрелване и приземяване на ракетата RLV-T5

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 август 2019 в 11:43 2148 0

Кредит Linkspace/Framegrab

Ракетата RLV-T5 на LinkSpace след третото изстрелване и кацане.

Китайската стартъп компания LinkSpace завърши третия си тест за последните пет месеца на ракета, която може да бъде използвана неколкократно, с което Китай напредва в надпреварата за по-евтини космически полети и очаквания глобален бум на изстрелване на сателити. 

Ракетата RLV-T5 беше изстреляна на 10 август в пустиня в западната провинция Цинхай в 02:30 GMT. Тя се изкачи на 300 метра, преди да кацне сама след едва 50 секунди, съобщи изпълнителният директор на компанията Хъ Джъню.

Целта на компанията е следващата година да изстреля ново поколение ракети RLV-T16, които да могат да достигнат височина до 150 километра. Предишните пъти RLV-T5 достига съответно до 20 и 40 метра при опитите през март и април. 

Китай иска да изстреля множество комерсиални сателити, които да осигуряват услуги от високоскоростен интернет за самолети и отдалечени райони, до проследяване на доставките на въглища и пътен трафик. 

За достъпно изстрелване на сателитни мисии ще се разчита на евтини и чести изстрелвания, като част или всички ракети ще могат да бъдат използвани отново, подобно на Falcon 9 на SpaceX. Компанията на Елън Мъск вече използва няколко многократно използваеми ракети за редица орбитални мисии след историческото изстрелване и приземяване на вече използвана ракета през 2017 г. 

Тестовият полет на LinkSpace идва почти веднага след изстрелването в орбита на частен сателит, собственост на китайската компания iSpace. Компанията съобщи, че също планира изстрелването на ракета, която да бъде използвана многократни, през 2021 г. 

Източник: Reutres - Chinese space startup revs up for reusable rocket race

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !