Lose your Self - един разговор за Аз-а и съзнанието с Джош Уайсбърг

Ratio Последна промяна на 14 юни 2019 в 15:50 2955 0

Ratio

Едно от събитията на Ratio на 15.06.2019 г. е Lose your Self - дискусия с Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джошуа Уайсбърг. Преди своето представяне на Ratio, Джош Уайсбърг отговаря на въпросите на НаукаOFFNews.

Каква е вашата концепция за Аз-а и еволюирала ли е тя с времето и обществото?

Аз виждам Аз-а като организираната когнитивна структура, съдържаща моите преживявания, спомени, настроения и способности. Не смятам, че това е някаква нефизична субстанция. По-скоро смятам, че е организирана или функционална структура, която позволява на това тяло, на този организъм, да оцелее и да се развива в човешкия био-социо-културен свят. Смятам, че Аз-ът има елементи, които са стабилни с времето, биологични и когнитивни елементи, без които не бихме могли да функционираме. Но смятам, че има и много аспекти, които могат да бъдат моделирани от социални и културни промени. Виждам Аз-а като дете, което расте с мобилни телефони и се различава малко и не толкова малко от дете, растящо без тази технология. И по същия начин много други културни влияния. 

Как си обяснявате какво е душата и може ли тя да е различно нещо за религиозните и нерелигиозните хора?

Аз смятам, че душата е човешка конструкция, с която автоматично приемаме да обясним какво може да се случи след като умрем или преди да се родим. Също виждам душата като нещо, което приписваме на себе си и другите по етични причини. Мисля, че това може да са много различни неща за религиозните и нерелигиозните хора. Но смятам, че има много общи неща, особено когато става дума за морален и политически контекст.

Възможно ли е употребата на психеделици или медитацията да подобрят душевното здраве по прицип, или след травмиращо преживяване?

Най-вероятно, според това, което виждам в настоящите изследвания, но очевидно има още много проучвания, които трябва и ще бъдат направени. 

Проблемите със злоупотребата с вещества, хроничната депресия и самоубийствените тенденции стават все по-сериозен проблем напоследък. Има ли клинични изследвания за употребата на психеделични субстанции за лечение на пациенти с душевни и поведенчески проблеми, които да доведат до реални медицински продукти?

Не съм експерт в тази област, но смятам, че има много възможности, както и предизвикателства за решаването на проблемите. Аз лично мисля, че имаме тенденция да прекаляваме с лекарствата. Но правилно разработените и изследвани лекарства са от голяма полза. Ако се върнем в историята на психичните заболявания в миналото, ще видим, че подобни вещества са били достъпни. 

Ще бъде ли възможно някога да създадем изкуствено съзнание и кои биха били основните пречки по пътя?

Абстрактно погледнато е възможно. Ако съзнанието е био-механистичен процес, тогава принципът може да бъде повторен и от други системи, освен мозъка. Но смайващата комплексност на мозъка може да го превърне в много далечна недостижима възможност. 

Ratio 2019 - пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Десетото издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. За трета поредна година, събитието се реализира с помощта на програма „Култура“ на Столична община. Повече информация за темите и билети може да намерите на https://ratio.bg/forum2019/.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !