06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Луната се е образувала при гигантски сблъсък

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 март 2015 в 18:07 57450
Снимка: Dana Berry; Quelle: Robin Canup, Southwest Research Institute

Астрономическият ни спътник, който наскоро закри светлината от Слънцето, най-вероятно се е почвил следствие на гигантски сблъсък.

Само след около 50-100 милиона години от формирането на Слънчевата система,  горещата Земя се е сблъскала с друга протопланета с маса само 2-5 пъти по-малка, отколкото на Земята и с размерите на Марс.

Изхвърлените в околоземна орбита фрагменти се свързали помежду си и формирали Луната.

Тази теория, която не е нова, обяснява почти всички характеристики на Земята и Луната много по-убедително от други алтернативни вариант -  например, че Луната е бивша планета, която Земята е уловила с гравитацията си.

Съществуват обаче някои факти, които противоречат на теорията за гигантския сблъсък. Например изотопният състав на лунната кора, т.е.съотношението на стабилните кислородни изотопи 16О, 17О и 18О, е почти идентичен с това на Земята. Съотношението на различните изотопи е нещо като пръстов отпечатък на изследваното космическо тяло. Изотопният състав на планетите от Слънчевата система се различава много широк спектър - той определя от свойствата на материята, от която се образувало тялото.

От съвпадението на изотопния състав на Земята и Луната следва, че или Луната в миналото е била част от Земята или съставът на ударилата я протопланета (наречена Тея) е почти идентичен на Земята, вероятността за което е изключително малка. 

Наскоро Университетът Корнел публикува работата A primordial origin for the composition similarity between the Earth and the Moon на трима учени от Израел и Франция. 

Авторите отбелязват, че гигантските сблъсък не са проучени в детайли, защото рядко се случва и не могат да се натрупат данни от наблюдения. Затова те създали модел на младата Слънчева система с няколко хиляди малки и големи протопланети.

Проучването установило, че след гигантски сблъсък разликата между изотопния състав на телата е достатъчно малък. Освен това, при сблъсъка е излетял в орбита материал и от Земята, който се е смесил с този на катастрофиралото космическо тяло в съотношение 1:4.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.