Маймуни предпочитат алкохола пред водата

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2016 в 12:00 14498 2

Кредит David Haring

Ай-ай (Daubentonia madagascariensis) е полумаймуна, която предпочита по-силните алкохолни напитки.

Учени от Колежа Дартмут (Dartmouth College) в Ню Хемпшир, изследвайки поведението на два вида нисши маймуни - мадагаскарските лемури ай-ай и бавните лори, са установили, че тези примати предпочитат алкохолните напитки пред безалкохолните.

Това публикувано в списание Royal Society Open Science е първото подобно изследване на това семейство примати.

Употребата на алкохол - еволюционно предимство

Етанолът е широко разпространен в природата като продукт на ферментацията на мед, сокове, плодове и други продукти със захар. Благодарение на високото си съдържание на калории, той е естествена част от хранителния режим на много примати. Това от своя страна означава, че приматите са се развили така, че да абсорбират алкохола възможно най-ефективно с минимални странични ефекти. Алкохолните напитки са били част от хранителния режим и на хоминидите, човешките предци.

Още през 2014 г. учените са открили, че хоминидите и африканските маймуни имат специална генетична мутация, която ускорява усвояването на алкохола от организма. През 2014 г., учените са изследвали алкохолдехидрогеназа клас IV (АДХ4), който е първият ензим, който взаимодейства с етанола в стомашно-чревния тракт по време на неговия метаболизъм.

Специалистите са изследвали образуването на този ензим АДХ4, което е станало преди 70 милиона години пр. н. е. 

Оказало се, че преди около 10 милиона години в еволюцията на приматите настъпила една единствена мутация A294V в един ген, който кодира АДХ4. В резултат на това нашите предци са започнали да усвояват алкохола много по-ефективно. Благодарение на мутацията каталитичната ефективност на процеса се е увеличила 40 пъти.

Авторите на научната работа са обърнали внимание, че това събитие съвпада приблизително с времето, когато хоминидите са преминали на наземен начин на живот. Те смятат, че усвояването на алкохола може да е дало еволюционен предимство за приматите, които живеят на земята, където е по-вероятно да се намират ферментирали плодове. Един усъвършенстван храносмилателен тракт позволява да се използва повече алкохол и по този начин да се получат повече калории.

И полумаймуните предпочитат алкохола

Интересното е, че тази генетична мутация (АДХ4) засяга не само човешките предци, но и други примати. Сега група от изследователи от Колежа Дартмут в Ню Хемпшир установи, че склонността към употреба на алкохол присъства дори у някои от най-примитивните представители на приматите. Резултатите от изследването са публикувани на сайта на колежа

Обект на наблюдение са животните от вида Лори. Лориевите (Lorisidae) са семейство примати от групата на полумаймуните (Strepsirrhini), които се срещат в екваториалните и тропически гори на Африка и Южна и Югоизточна Азия, включително и на островите от Малайския архипелаг. 

Един от приматите с тази алкохолна мутация са мадагаскарските лемури ай-ай (Daubentonia madagascariensis), на снимката по-горе, а другите са бавните лори, Nycticebus coucang, които живеят в тропическите гори в източната част на Бангладеш, Североизточна Индия, Индокитай и западните острови на Индонезия. Между другото, това е единствената известна естествено срещана форма на отровен примат. (вж "Те си вдигат ръцете, не защото им е кеф, а за да съберат отрова (видео)")

Бавно лори. Снимка: David Haring

Учените от колежа Дартмут проучват хранителните предпочитания на едно мадагаскарско ай-ай и едно бавно лори. В резултат на множество тестове, при които на експерименталните животни са предлагани нектари от равенала или дървото на пътешественика (Ravenala madagascariensis) с ниско съдържание на алкохол (0.0% и 1.0%) и високо съдържание на алкохол (3,0% и 5,0%). И двата вида примати демонстрират ясно предпочитание към напитките с по-високо съдържание на алкохол - тези нектари са били използвани по-често и в по-големи количества. Водата останала непокътната.

За да стигнат до напитките, експерименталните животни трябвало да поставят пръст през дупката на капака на всеки контейнер. Задачата имитира естествения начин на събиране на нектар в дивата природа.

Оказало се, че мадагаскарските ай-ай не само предпочитат алкохолните напитки пред обикновения сок и ги пият два пъти повече по обем, но и многократно проверяват контейнерите, след като са изпили всичко. Това показва, че напитките с висока концентрация на алкохол се харесват на животните, и че те биха искали отново да се напълни контейнера. 

Важно е да се отбележи, че въпреки „страстта към алкохола“, животните не показват признаци на опиянение и това по никакъв начин не променя тяхното поведение.

Мадагаскарските ай-ай с растението равенала, чийто ферментирал сок предпочитат. Снимка: David Haring

В Малайзия, ферментиралият нектар от палмите Бертрам може да съставлява повече от 40% от хранителния режим на бавните лори

За ползата от алкохола

Така учените доказват, че не само човекообразните маймуни, но и нисшите примати предпочитат алкохолните напитки.

"Разпространено е мнението, че алкохолът е отровен и се отразява неблагоприятно на опорно-двигателния апарат, оцеляването и физическата форма", - заяви водещият автор на проучването Самуел Гочман (Samuel Gochman). - Но в среда, в която липсват калории и алкохолът е богат източник на калории за примати с високо ниво на метаболизъм. По този начин, хранителните предимства на употребата на умерени количества алкохол може да надделее над недостатъците, особено за представители на видове с развита храносмилателна система, която ефективно разгражда алкохола както у хората". 

Учените подчертават, че имат разрешение да експериментират от комисията по институционална грижа за животните в Университета Дюк. Експериментите са проведени в съответствие с принципите за етично отношение към приматите на Американската асоциация на приматолозите.

Този експеримент също косвено потвърждава еволюционния характер на алкохолизма при хората. Влечението на хората към алкохола може да е следствие на екологичните и диетичните особенности на живота на древните хоминиди, а вероятно и на всички примати. Поради тази причина, алкохолът е най-популярното психоактивно вещество, което употребяват съвременните хора. Но учените подчертават, че храносмилателната система на нашите предци не е адаптирана към разлагането на напитки с алкохолна концентрация повече от 5-6%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

2

мгергов

29.09 2016 в 16:15

Хахаха :) Ето още едно доказателство откъде сме се пръкнали!

12830

1

Traian Savov

21.07 2016 в 23:30

Аз даже познавам такива!!! маймуни, а кат се напият стават прасета!!