Марсианските дерета могат да се образували без вода, според проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 10:39 2966 0

Кредит NASA/JPL/University of Arizona

Изображение, получено на 7 юни 2015 показва в близък план на "пресни" оврази в кратер в района Sirenum Fossae на Марс.

Месеци след учените на НАСА обявиха "най-силното доказателство, все още има течна вода на Марс", едно скорошно проучване представи аргументи, че вместо от течаща вода, както на Земята, марсианските дерета са били вероятно издълбани заради изпаряването на замразен въглероден диоксид.

Така е според доклада на двама френски учени, публикуван в Nature Geoscience.

"Ролята на водата в течно състояние при формирането на дерета трябва ... да бъде преразгледана", пишат Франсоа Форже (Francois Forget) и Седрик Пильорже (Cedric Pilorget) от френския национален изследователски институт CNRS.

Авторите заявиха, че техните констатации нямат никакви последици за обявеното от НАСА през септември, че тъмните линии върху спускащи се склонове в тропичните райони на Марс през лятото, може да са ивици от свръхсолена вода, съобщава сайтът phys.org.

В изследването, излязло в понеделник, се проучват несвързани с тях геоложки дадености в други части на планетата, най-вече в интервала средни ширини между 30 и 60 градуса, с лице към полюса студени склонове, отбелязва френският екип.

Изследователите се заели да обяснят произхода на фините канали, издълбани в стените на кратери, хълмове и други марсиански издатини. Някои учени смятат, че те са недвусмислено доказателство за наличието на вода на Червената планета. Според двамата френски учени тези деретата, за разлика от тъмните ивици може да се появят без участието на водни потоци. Те обръщат внимание на промените, които настъпват с почвата на Марс в началото на зимата и лятото. 

Франсоа Форже и Седрик Пильорже обясняват, че при рязък спад на температурата в началото на марсианската есен и зима в средните ширини на Марс на дълбочина няколко десетки сантиметра, възниква тънък слой от въглероден диоксид (CO2), превърнат в лед. Такива депозити често са намирани в близост до деретата. 

Учените са използвали компютърни симулации да покажат, че размразеният газ CO2 може да послужи като гладка ледена "пързалка", която да подхлъзне повърхностния слой почва и скални парчета и така да се формират фините оврази.

Изображение, получено на 9 октомври, 2015 показва изглед от местността "Кимбърли" на Марс, заснето от марсохода на НАСА Curiosity.

Подобни процеси нямат аналог на Земята.

Астрофизикът Пильоже подчертава, че разтопеният сух лед не може да бъде отговорен за всички образувани дерета на Марс". Нищо не може да се изключи, но все пак и "други допълващи процеси може да са сработили", заяви той.

"Например дерета, които са открити в райони близо до екватора, най-вероятно са създадени от други механизми," заяви ученият пред агенция Франс Прес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !