Медицински феномен - момиче плаче с кървави сълзи, но лекарите не знаят защо

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 юни 2020 в 09:42 4363 0

Кредит pixabay

На много езици има израз, подобен на "плача с кървави сълзи", но за едно 15-годишно момиче от Индия с необичайно медицинско състояние, тази метафора е реалност.  

Скорошно проучване на офталмолози от индийския Институт за медицински науки в Ню Делхи, публикувано в BMJ Case Reports,  описва изключително редкия медицински феномен, познат като хемолакрия

По думите на майката на момичето, кървавите сълзи се появяват ежедневно през предния месец. Без момичето да изпитва болка или силни емоции, те просто потичат внезапно по лицето за няколко минути, два до три пъти всеки ден. 

В болницата се провежда серия от изследвания, за да се определи причината, но никое от тях не дава резултат. Пациентката няма история на травма или заболяване. Слъзните й жлези са здрави, резултатите от кръвните изследвания са нормални и освен кръвните клетки, които се съдържат в нея, течността, изтичаща от слъзните канали не е необичайна.

Експертите не успяват да открият доказателство, което да им помогне да разрешат случая. Но въпреки това, докато момичето е под наблюдение в следващите дни, кървавите сълзи продължават да текат.

Колкото и рядък да е този случай и самият вид на хемолакрията да е плашещ, в медицинската история не липсват примери за подобни състояния. 

Древногръцкият лекар Аеций от Амида може би е описвал нещо подобно, когато говори за детско заболяване, което включва кръв, капеща от ъгъла на окото. В съвремието също са документирани подобни случаи. През 2019 г. медицинско проучване описва случай на хемолакрия, подобен на настоящия, при 16-годишно момиче, прието в болница в Бангладеш.

Възможно е поне в някои от случаите причината за това необичайно състояние да е хормонална. Проучване през 1991 г. изследва окултна, или скрита кръв в сълзите на 125 здрави доброволки. При почти една пета от тях се откриват следи от кръв в сълзите, най-често по време на менструацията.

Но това не означава, че само жени страдат от хемолакрия. Едва преди две години мъж на средна възраст търси помощ в спешното отделение на италианска болница с кръв, капеща от очите. В неговия случай вероятната причина е намерена - мъжът страда от конюнктивна хиперемия или повишено количество кръв в мембраната на очните ябълки.

Кървавите сълзи, течащи от очите на момичето (А) и (В) и нормалната находка при CT скенера на орбитите и параназалните синуси. Кредит: Amar Pujari, Mandeep S Bajaj, BMJ Case Reports 2020

Съществуват още редица здравни състояния, които могат да дадат обяснение на този феномен, като например заболяването хемофилия, свързано със затруднено кръвосъсирване, или заболяването на кръвоносните съдове синдром на Рендю-Ослер.

Някои лекарства също могат да причинят изтичане на кръв в слъзните жлези. 

За съжаление в случая на 15-годишното момиче и притеснената му майка нито едно от тези обяснения не е валидно. Нейната хемолакрия остава "идиопатична" или с неизвестна причина.

Добрите новини поне в случая са, че кървавите сълзи не са причинени от конкретен проблем. Всъщност те може да изчезнат така внезапно, както са се и появили.

Източник: Science alert - 11-Year-Old Girl Cries Blood in Incredibly Rare Medical Case, Confusing Doctors

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !