18 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Медуза в танц с механиката на флуидите (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 юни 2019 в 10:00 30090
Снимка: Newsflare/Youtube

Една нищо неподозираща медуза изведнъж попада в бясно въртящ се вихър, а испанският фотограф Виктор Девайес (Victor Devalles) успява да улови всеки момент от необичайния инцидент.

Всъщност самият фотограф умишлено е нагласил сцената в търсене на ефектни снимки. Докато се гмурка с шнорхел край бреговете на Балеарските острови, създава огромен мехур във форма на пръстен под медузата и наблюдава как се издига към нея.

"Опитвах се да направя видео на медузата как плува през пръстена, но тя се сблъска с него", обяснява Девайес на Daily Mirror.

Вместо красива сцена на ефирното същество, оградено от блестящия обръч във водата, се случва нещо изненадващо драматично:

Всеки може да направи такъв подводен пръстен като се обърне към повърхността на водата на дълбочина най-малко 1,5 метра и издуха въздух.

В повечето случаи балонът се разпада, но около при един на десет опита може да се превърне в блестящ сребърен обръч заради механиката на въртящите се флуиди.

Това се случва, ако въздушният мехур е достатъчно голям. Налягането на водата на дъното на балона е по-голямо от това отгоре, така че налягането пристиска мехура, докато дъното се срещне с върха му и пробие дупка в средата, през която преминава водата.

След това водата се завърта надолу и навън около въздуха, създавайки пръстен от вихри:

 

Lucas V. Barbosa/Wikimedia/Public Domain

Не само ние хората обичат да си играят с мехурчета - делфините го правят също.

Въздушните пръстени могат да се задържат дълго и да се запазят непокътнати, докато стигнат повърхността - освен ако нещо не им попречи ... като нашествие на медузи.

Животното прекъсва вихрите и както се вижда във видеото, вихровият пръстен прехвърля цялата си енергия, за да завърти медузата, преди да се разпадне и изхвърли животното.

Това не е единственият документиран пример за медузи, които се въртят в мехурчести пръстени.

Медузите може да са свикнали с бурни вълни и мощни морски течения, но това преживяване е на съвсем друго ниво.

Един потребител на Reddit го сравнява с това "да се разхождаш в парка и случайно да влезеш в торнадо".

Медузите имат органи, наречени статоцисти, които се грижат за баланса и ориентацията, но вероятно тези нещастни същества се дезориентират, поне докато са във вихъра.

За щастие, поне в този случай, Девайес забелязва, че медузата отново започва да плува нормално, без очевидни признаци на увреждане.

Източник: Incredible Video Shows a Jellyfish Get Sucked Into a Dizzying Bubble Ring. ScienceAlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.