Международната космическа станция отново изпуска въздух

Ваня Милева Последна промяна на 21 август 2020 в 08:16 9375 0

Кредит NASA

Международната космическа станция (МКС), намираща се на орбита около Земята на стотици километри височина, не е перфектно херметична. Всеки ден капсулата губи малко количество въздух, което се наблюдава внимателно от НАСА, за да може да се поддържа приемливо атмосферно налягане и да се идентифицират течовете.

Последното изтичане се случи само две години след последния теч. Скоростта на загуба на въздух на станцията се е повишила над ниво, което може да се обясни с нормалните ежедневни изтичания от МКС, според публикация в блога на НАСА.

Контролът на мисията за първи път забелязва нещо опасно през септември 2019 г., но увеличението на изпускането на въздух тогава е леко - недостатъчно, за да предизвика сериозна загриженост. Сега скоростта се е увеличила, затова от НАСА се опитват да разберат откъде изтича допълнителният въздух.

Това не представлява никаква опасност за сегашния екипаж на МКС, но командирът на астронавтите на НАСА Крис Касиди и на космонавтите от Роскосмос Иван Вагнер и Анатолий Иванишин ще трябва да прекарат уикенда в сервизния модул "Звезда", докато контролът на мисията търси източника на теча.

"Всички люкове на космическата станция ще бъдат затворени този уикенд, за да могат контролерите на мисията да проследят внимателно налягането на въздуха във всеки модул", разказва Марк Гарсия от НАСА. "Тестът не представлява опасност за безопасността на екипажа. Тестът трябва да определи кой модул има по-висока от нормалната скорост на теча".

Последното изтичане на МКС стана преди две години, идентифицирано от наземния контрол на 29 август 2018 г. По това време бяха предприети същите мерки - екипажът се премести в руския сегмент, т.е. и модулите на космическата станция са запечатани и е изследвано тяхното атмосферно налягане.

Дупката в МКС, открита на 29 август 2018 г. 

Тази процедура уточни откъде е изтичането до космическия кораб „Союз МС-09“, който навремето бе прикрепен към модула „Расвет“ на МКС. Беше проследено до малка двумилиметрова дупка, направена сякаш от човешка ръка със свредло в корпуса на космическата станция, което доведе до спекулации, че е причинена от производствена грешка. Но въпреки че Роскосмос приключи разследването си, причинителят на дупката не бе разкрит.

По-ранен теч бе идентифициран и закърпен през 2004 г. във вакуум джъмпер кабел, използван за изравняване на налягането на въздуха през прозорец в лабораторния модул Destiny.

Проследяването на такива течове е трудно поради нормалните колебания на налягането на въздуха вътре в космическата станция. Освен нормалната скорост на изтичане, налягането също се променя поради температурни колебания, както и рутинни операции на станцията, като космически разходки и пристигането и заминаването на снабдителни космически кораби.

През уикенда в модула „Звезда“ екипажът на МКС ще продължи нормалните си задължения, доколкото е възможно. След като течът бъде проследен до конкретен модул, екипажът ще може да извърши по-подробно разследване, за да намери точния източник.

"Американските и руските специалисти очакват предварителните резултати да бъдат налични за преглед до края на следващата седмица", пише Гарсия.

Източник: 

So, The International Space Station Is Leaking Air Again, ScienceAlert

Crew Spending Weekend in Station’s Russian Segment, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !