Мистериозен скелет, открит в пещера, носи нови доказателства за заселването на Америка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 февруари 2020 в 00:12 4205 0

Кредит Jerónimo Avilés Olguín

Професор Силвиа Гонсалес и д-р Самюел Рени, описвайки Чан Хол 3.

Скелет на жена, открит в наводнена пещера в Мексико предполага, че идеите за древното население на Америка може би трябва да бъдат преразгледани.

Скелетът прилича само на няколко открити в други пещерни системи черепи, но не и на повечето, намерени на континента досега. Дали жената е била част от малка различна група? Или ранната миграция към Америка е била много по-разнообразна от предполаганото?

През 2016 г. двама изследователи откриват скелет в потопената пещерна система Тулум на полуостров Юкатан в Мексико. Учените от Хайделбергския университет започват да изучават скелета, наречен Чан Хол 3 и откриват, че вероятно принадлежи на жена, починала на около 30-годишна възраст преди около 9 900 години. 

Някои неща са известни за ранните жители на Юкатан благодарение на други девет човешки скелети, открити в други пещери в Тулум. Интересно е, че новият череп, подобно на други от Тулум, има някои забележителни особености, които го отделят от другите палеоиндианци, откривани в Мексико от същото време.

Новото изследване, публикувано в списание PLOS One, използва неинвазивни техники на датиране, който използва измерванията на черепа и после го сравнява с 452 черепа от Северна, Централна и Южна Америка, включително и няколко от другите черепи, открити в пещерите на Тулум.  

Техният анализ показва, че черепът на жената прилича доста на другите черепи от Тулум с големи скули и плоски чела. Тези черти ги отличават от останалите черепи, откривани в Америка от същото време, които имат по-дълги и тесни черти. Освен това всички пещерни черепи от Тулум имат кариеси на зъбите, може би подсказващи за различна диета с повече захар. Черепите от други места в Мексико имат износени зъби, но без кариеси. 

"Палеоиндианците на двата американски континента не са една хомогенна група, пътувала от Север на Юг", обяснява съавтора професор Силвиа Гонсалес (Silvia González) от Университета Джон Морс в Ливърпул. "Открихме, че има две морфологически различни човешки популации, като всички други палеоиндианци от Америките имат дълги и тесни лица, а индивидите от Юкатан са различни и се характеризират с плоско чело и широки скули. Тези морфологични черти са откривани при всички скелети от пещерната система Тулум."

"За съжаление Чан Хол 3 е зле запазен почти без останала органична материя в костите и зъбите, което прави невъзможен всякакъв ДНК анализ", добавя съавтора д-р Самюел Рени (Samuel Rennie), бивш докторант на същия университет.

Цялата история на човешкото разселване из Америка остава мистериозна. Но съчетавайки други изследвания на пещерните черепи от Тулум, започва да изглежда, че ранните популации в Мексико не са еднородни. По-скоро Чан Хол 3 показва, че поне две различни групи, ако не и повече, достигат до Америка и се заселват там. 

"Тулумските скелети показват, че или повече от една група хора достигат първи американския континент, или че е имало достатъчно време малка група от ранните заселници, живели отделени на полуостров Юкатан, да развият различна морфология на черепа", заключват авторите. "Историята на ранното заселване на Америка изглежда по-комплексно и вероятно се е случило по-рано, отколкото се предполага досега."

Източник: IFLS - Mysterious Skeleton Discovered In Submerged Cave Challenges The Story Of The Americas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !