06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 17 юли 1846 г. е роден етнографът Николай Миклухо-Маклай

| На този ден 17 юли 52800
Миклухо-Маклай с млад папуас. Кредит: Wikimedia Commons

„Вие пръв несъмнено доказахте от опит, че човекът е човек навсякъде, тоест добро и общително същество“. 

Тези редове адресира Лев Толстой до Николай Николаевич Миклухо-Маклай, руски етнограф, антрополог и пътешественик. Авторът на 160 научни труда, гражданин на света според ЮНЕСКО, с такъв принос в етнографията, че рожденият му ден е професионален празник за етнографите.

Николай Миклухо-Маклай е роден в Новгородска губерния, където по това време баща му, пътен инженер, строи железопътната линия Санкт Петербург - Москва. По-късно в семейството му се шегува, че страстта на Миклухо-Маклай към пътешествията е предопределена - роден е на път.

Следването му в Санкт Петербургския университет е прекъснато заради участие в студентски протести и му е забранено да учи във всички руски университети. Заминава за Германия, учи в Хайделберг, Лайпциг, Йена. Негов ръководител е професор Ернст Хекел, с който изучават сравнителна анатомия на животните.

Ернст Хекел (вляво) със своя помощник Миклоухо-Маклай на Канарските острови. Декември 1866 г. Кредит: Wikimedia Commons

Оттам тръгва на първите си експедиции - до Канарските острови, до Мароко, до крайбрежието на Червено море. И се завръща в Русия. Но не за дълго.

Карта на пътешествията на Миклухо-Маклай. Кредит: Wikimedia Commons

Миклухо-Маклай постепенно излиза от тясната си специалност анатомия и започва да се вълнува и от други области на естествознанието – антропология, етнография, география. Достига до извода за влиянието на природната и социалната среда за формирането на културни и антропологични признаци у народите в различните части на света.

„Моята цел бе да мисля и да се опитам да разбера това, което ни обкръжава. Море с коралови рифове от една страна, гора с тропическа растителност от друга - и двете са пълни с живот и разнообразие. Бях доволен, че постигнах до тази цел“.

Да, той постигна до целта си - изучава коренното население на Югоизточна Азия, Австралия и Океания, доказва видовото единство и родство на човешките раси, тоест, че и те са хора като нас.

По-късно брега в Нова Гвинея, на който с голямо търпение Маклай спечелва любовта и доверието на папуасите, е наречен на негово име. 

И сега, на брега Маклай в Нова Гвинея, се срещат папуаси на име Маклай.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.