На 20 януари 1775 е роден Андре-Мари Ампер

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2023 в 00:00 15111 0

Ампер е силата на такъв постоянен ток, който при преминаването си през два прави линейни успоредни проводника с безкрайна дължина и пренебрежимо малко кръгло напречно сечение, разположени на разстояние 1 метър един от друг във вакуум, създава между тези проводници сила, равна на 2.10-7 нютона на метър.

Това определение е прието от IX-та Генерална конференция по мерки и теглилки през 1948 г.

Ампер е един от най-големите френски учени, член на Парижката академия на науките, един от основателите на електродинамиката, създател на електродинамичната теория и теорията на магнетизма, откривател на Закон, наречен на негово име. Джеймс Максуел го нарича Ампер "Нютон на електричеството".

Ампер въвежда термина "кибернетика" през 1830 г., макар и в смисъл, различен от съвременния. Според Ампер кибернетиката е наука за управление на държавата, която трябва да осигури на гражданите различни блага.

Както всички велики учени Андре-Мари Ампер е бил напълно потопен в мислите си и винаги носел парче тебешир, в случай че трябва да извърши някакво изчисление. Разказват, че веднъж Ампер извършил някакви изчисления на задната страна на конски файтон, който отнесъл формулата му.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !