На 20 ноември 1889 е роден астрономът Едуин Хъбъл

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 ноември 2022 в 00:00 18255 0

Едуин Хъбъл

Кредит www.phys-astro.sonoma.edu

Едуин Хъбъл

На днешната дата през 1889 в Маршфийлд, щата Мисури е роден Едуин Хъбъл, един от най-влиятелните астрономи и космолози на ХХ-ти век, който променя из основи представата на човечеството за Вселената.

Хъбъл работи обсерваторията Йеркс, а след това в обсерваториите Маунт Уилсън и Маунт Паломар. Трудовете на Хъбъл полагат началото на съвременната астрономия. През 1923 г. той открива Цефеидите - променливи звезди в Мъглявината Андромеда, което му позволява да определи разстоянието до нея. Той показва, че спиралните мъглявини са галактики, т.е. независими звездни системи и са далече отвъд Млечния път. Това означава, че нашата галактика не е единствената звездна система във Вселената.

През следващите години, Хъбъл изучава много мъглявини, които нарича извънгалактични. Сега те се наричат просто галактики. Оказва се, че не всички галактики са спирални. Много от тях са елипсовидни, а някои са неправилна форма. През 1925 г. Хъбъл направи първата подробна класификация на галактиките от тяхната форма и други особености.

През 1929 г. Хъбъл открива, че между скоростите на движение на галактиките и разстоянията до тях има линейна връзка (закон на Хъбъл), както и определя стойността на коефициента на тази връзка (константата на Хъбъл). Това откритие се превръща в основа на теорията за разширяващата се Вселена.

В чест на Хъбъл е кръстен астероид номер 2069, открит през 1955 г. (Hubble 2069), както и известният космически телескоп "Хъбъл", изведен в орбита през 1990 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !