На 27 ноември 1701 г. е роден Андерс Целзий

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 ноември 2022 в 00:00 20957 3

Кредит Wikimedia Commons

Създателят на скалата за измерване на температурата Андерс Целзий е роден в Упсала, Швеция в известно академично семейство - баща му и двамата му дядовци са професори.

Андерс продължава семейната традиция и става професор по астрономия в университета в Упсала. Той основава обсерваторията в университета, измерва яркостта на триста звезди, описва северното сияние и е първият, който е установил връзката на това явление с колебанията в магнитното поле на Земята. Целзий е взел участие в експедицията на френския астроном Мопертюи до Лапландия, която е имала за цел да измери дължината на един градус от меридиана. Но истинската слава му донасят други градуси.

Идеята на Целзий идея е проста и ясна: Точката на топене на леда при нормално налягане се приема за 100 градуса, а температурата на кипене на водата - за 0. Едно деление на скалата се равнява на една стотна от разликата. Термометрите на Целзий се харесали на професора по естествена история от Университета в Упсала Карл Линей и той с ентусиазъм ги използвал в своите оранжерии.

Но преди това обърнал скалата с главата надолу - помолил Целзий да сложи нулата долу.

От тогава нормалната човешка телесна температура е равна на тридесет и шест и шест десети от градуса по Целзий.

През 1948 г. на деветата генерална конференция по мерки и теглилки температурната скала e преименувана в памет на Андерс Целзий на "скала по Целзий".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

2

Божо

27.11 2020 в 10:26

@Илиана Ивановa - знаем, а и в статията го пише ;)

27.11 2015 в 21:14

Температурата на топене на леда е 0 градуса, а температурата на кипене на водата - 100 градуса по Целзий - наричат се реперни точки за тази температурна скала!