07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 27 ноември, 1701 е роден Андерс Целзий

| На този ден 27 ноември 195933
Снимка: wikipedia

Създателят на скалата за измерване на температурата Андерс Целзий е роден в Упсала, Швеция в известно академично семейство - баща му и двамата му дядовци са професори.

Андерс продължава семейната традиция и става професор по астрономия в университета в Упсала. Той основава обсерваторията в университета, измерва яркостта на триста звезди, описва северното сияние и е първият, който е установил връзката на това явление с колебанията в магнитното поле на Земята. Целзий е взел участие в експедицията на френския астроном Мопертюи до Лапландия, която е имала за цел да измери дължината на един градус от меридиана. Но истинската слава му донасят други градуси.

Идеята на Целзий идея е проста и ясна: Точката на топене на леда при нормално налягане се приема за 100 градуса, а температурата на кипене на водата - за 0. Едно деление на скалата се равнява на една стотна от разликата. Термометрите на Целзий се харесали на професора по естествена история от Университета в Упсала Карл Линей и той с ентусиазъм ги използвал в своите оранжерии.

Но преди това обърнал скалата с главата надолу - помолил Целзий да сложи нулата долу.

От тогава нормалната човешка телесна температура е равна на тридесет и шест и шест десети от градуса по Целзий.

През 1948 г. на деветата генерална конференция по мерки и теглилки температурната скала e преименувана в памет на Андерс Целзий на "скала по Целзий".


zuljin
Рейтинг : -12194
27.11 2021 в 18:28 3
+ 0
- 0
@Божо - то го пиша, ама наобратно... колежката го е написала правилно!
Божо
Рейтинг : 12251
27.11 2020 в 10:26 2
+ 12
- 3
@Илиана Ивановa - знаем, а и в статията го пише ;)
Илиана Иванова 27.11 2015 в 21:14 1
+ 23
- 16
Температурата на топене на леда е 0 градуса, а температурата на кипене на водата - 100 градуса по Целзий - наричат се реперни точки за тази температурна скала!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.