22 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасността на храните (видео)

| На този ден 07 юни 32920
Кредит: pexels

За пръв път през 2019г. Световният ден за безопасност на храните се отбелязва на днешната дата, 7-ми юни. На общо събрание на Организацията на обединените нации през декември 2018г., този ден е избран за Ден на хранителната безопасност с мотото "Безопазността на храните е работа на всеки".

Световната здравна организация (СЗО), в сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН подпомага страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на безопасността на храните през 2019г. и в идните години. 

Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и промоцията на доброто здраве. Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социоикономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията. 

При регистрирани 600 милиона случая на заболявания, предизвикани от храни годишно или почти 1 на 10 души, който се разболява след консумация на заразена храна, въпросът за безопасността на храните е основен в поддържането на здравето на населението в световен мащаб. При децата под 5-годишна възраст, 40% попадат в групата на заболелите от опасна храна, което се равнява на 125 000 смъртни случая годишно. 

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от целите на ООН за устойчиво развитие и би трябвало да е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки има своята роля по веригата "от фермата до вилицата"*, за да се осигури консумацията на безопасна храна, която не носи вреди за здравето. Чрез Световния ден за безопасността на храните СЗО полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намали бремето на заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб. 

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки трябва да играе роля от фермата до трапезата, за да гарантира, че храната, която консумираме, е безопасна и няма да причини вреди на здравето ни.

* "От фермата до вилицата" (farm to table) е социално движение, чиято цел е предлагането на местно отглеждана храна в училища и ресторанти, по възможност направо от производителя. Това може да се случва чрез директна покупко-продажба, организирани местни канали, фермерски пазари и др. Понятието често се свързва с проследимостта на храните, когато потребителите имат информация за произхода и производителя на храната.   

Източник: WHO - Celebration of World Food Safety Day


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.