19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На днешната дата е роден изобретателят на грамофона - Емил Берлинер

| На този ден 20 май 58950
Снимка: Wikimedia Commons

На днешния ден, 1851 годинa, в Хановер, Германия се ражда Емил Берлинер.

Инженерът от еврейски произход има важен принос в развитието на телефонната технология и усъвършенства грамофона до съвременния му вид - с плочи.

Берлинер имигрира в САЩ през 1870 г. През 1877 г., година след изобретяването на телефона от Александър Греъм Бел, получава патент за въглероден микрофон и за прилагането в телефонията на свободни контакти и индукционни бобини. Bell Telephone Company, основана от А. Бел, придоби патента и покани Берлинер да работи като главен специалист по телефонна техника.

През 1887 г. Берлинер патентова грамофона (усъвършенстван модел на фонографа, изобретен от Томас Едисон), като решава вместо цилиндри за запис и възпроизвеждане на звука да използва дискове, на които игличката се движи хоризонтално, а не вертикално, което намалява изкривяванията, причинявани от гравитацията. 

През 1895 г. основава Berliner Gramophone, първата компания, която продава грамофонни записи. Две години по-късно открива филиал във Великобритания - Gramophone Company (понастоящем EMI - една от най-големите звукозаписни компании в света), а година по-късно - в Германия Deutsche Grammophon.

Грамофонна фабрика на братята Йосиф и Емил Берлинер, Kniestraße 18, Хановер-Нордщад. Снимка: Wikimedia Commons

Берлинер е привлечен и от аеронавтиката. През 1908 г. изобретява самолетен двигател с вътрешно горене с звездообразно разположение на цилиндрите, който се използва широко в самолетостроенето. През 1919-1926 г. построява и успешно изпитва във въздуха три хеликоптера.

Един от хеликоптерите на Берлинер. Снимка: Wikimedia 

Със съпругата си Кора Адлер имат 7 деца, а едно от тях - Хенри Берлинер, изобретява хеликоптер, който излита успешно в началото на 1919 г. Тогава Берлинер - младши работи под ръководството на баща си.

Умира на 3 август 1929 г. на 78 години във Вашингтон, САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.