На церемония в Париж бяха наградени жени учени

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2015 в 11:45 2809 0

Двадесет изключителни жени учени, между които петнадесет, определени като "обещаващ млад изследовател", са получили наградата на L'Oréal-UNESCO "За жените в науката". Церемонията по връчването на стипендиите се е състояла в историческия амфитеатър на университета Сорбоната в Париж на 18 март 2015 г.

"Днес ние не награждаваме "жени учени", ние награждаваме изключителни учени, които освен това, са и жени", - каза в началото на церемонията, Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. 

Стипендианти са представителки от различни части на света.

Лауреат от Африка и Близкия изток става професор Раджа Шеркауи Ел Мурсли (Rajaâ Cherkaoui El Moursli) от Университета Агдал в Мароко. Тя е отличена с наградата за цялостен принос към едно от най-големите открития във физиката на частиците на XXI век - доказателството за съществуването на бозона на Хигс. Професор Ел Мурсли има значителен принос за развитието на здравеопазването на родната си страна, тя създава първата магистърска степен по медицинска физика.

Представителка на Азиатско-тихоокеанския регион е професор И Се (Yi Xie) от Университета за наука и технологии на Китай, която получава награда за развитие на неорганичната химия. Тя се занимава със създаването на нови наноматериали, включително и такива, които имат потенциал да превръщат слънчева или топлинна енергия в електрическа. Професор И Се посвещава професионалната си кариера на намирането на най-добрите решения на проблемите на замърсяването на околната среда, както и за подобряване на глобалната екология.

Оксфордският професор Керъл Робинсън (Carol Robinson) става носител на Европа. Професор Робинсън е не само изключителен учен, но и Дама на Големия кръст на Ордена на Британската империя. Тя получава наградата "За жените в науката" за създаването на една уникална методология за изследване на механизмите на функциониране на мембранните протеини, която има голям потенциал за модернизиране на медицинските изследвания. Професор Робинсън също така основава изцяло ново научно направление, наречено газофазна структурна биология.

Лауреат от Северна Америка става специалист в областта на полимерната химия професор Моли Шойкет (Molly Shoichet) от Университета на Торонто в Канада. Професор Шойкет разработва иновативни материали за възстановяване на увредена нервната тъкан и по нов метод за целево доставяне на лекарства директно в гръбначния мозък, което може да стане уникален метод за лечение на различни заболявания на централната нервна система.

Представителка на Латинска Америка е професор Таиса Сторши-Бергман  (Thaisa Storchi Bergmann) получава наградата "За жените в науката" за значителен принос в изучаването на черните дупки и цялостното развитие на съвременната астрофизика. Тя е един от първите учени, които доказват, че черните дупки не поглъщат вечно материя, но и понякога отделят частици. Това откритие е стъпка към обединяването на квантовата механика и теорията на относителността на Айнщайн и в момента се тества експериментално.

Освен тези пет водещи учени са били наградени със специална премия и петнадесет млади изследователки, чиято работа има голям потенциал. Специални стипендии са дадени и на представителки от всички краища на света - Египет, Ливан, Южна Африка, Виетнам, Малайзия, Дания, Франция и много други страни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !