На живо: Изстрелването на ракетата Falcon 9 с 60 спътника Starlink

Ваня Милева Последна промяна на 17 февруари 2020 в 07:38 7677 0

Кредит SpaceX

Стартът ще се извърши от площадката SLC-40 на Кейп Канаверал. Първоначално изстрелването бе планирано за 16 февруари, 17:25 ч, българско време, но екипът разгледа по-подробно компонент на клапана на втората степен и отложи с 24 часа след преди обявеното време на стартиране и вероятно то ще се състои в понеделник, 17 февруари, 17:04 ч. българско време.

Това ще бъде четвъртото изстрелване тази година за SpaceX, петото като цяло за Starlink и четвъртото за тази конкретна първа степен на ракетата  Falcon 9.

Времето е до голяма степен благоприятно в този момент, с 30% шанс излитането да бъде отменено поради облачната покривка.

Това е петата серия комуникационни спътници Starlink версия 1.0. Очаква се Falcon 9 да изведе 60-те космически апарата в орбита на около 300 км над Земята около час след излитането.

Мисията ще доведе общото количество спътници Starlink, обикалящи около Земята, до около 300. Това все още е капка в космическото море в сравнение с амбициите на SpaceX да иснесе до 12 000 спътници Starlink в орбита - и може би дори 30 000 повече в своя максимум. Астрономите са притеснени, това ще промени нощното небе и ще пречи на възможността да изучават космоса от земята. 

SpaceX показва на живо на своята страница всяко стартиране и тази мисия на Starlink няма да бъде изключение. Можете да гледате видеото с нас по-долу от около 17 ч. българско време. 

На 29 януари стартира третата партида от 60 спътника Starlink, а първата - 11 ноември 2019 г.

Стартът ще бъде и потенциално рекордна демонстрация на Falcon на SpaceX 9 за повторна употреба, с най-краткото време между предишната му мисия и следващата на първата степен на Falcon 9 .

Ракетата носител Falcon 9, който се използва днес, вече е летяла три пъти преди това, включително през май, юли и след това отново през декември 2019 г. Полетът през декември, който се случи на 16 декември, бе само 63 дни преди старта днес - най-бързото възстановяване за Falcon 9.

Starlink е проект на SpaceX, насочен към създаване на евтин и достъпен интернет. Разработването му започва през 2015 г., а тестовите прототипи на TINTIN успешно стартират на 22 февруари 2018 г.

През 2017 г. компанията на Илън Мъск представи регулаторни документи за изстрелване на около 12 хиляди спътника в орбита на Земята до средата на 2020-те.

Като част от предстоящия старт SpaceX ще използва ракетата носител Falcon 9 Block 5. Ще бъде направен опит да се приземи първата степен на автономна плаваща платформа.

Илюстрация на художник на спътник Starlink. Кредит: SpaceX

Всички тези допълнителни светлини  тревожат астрономическата общност, защото спътниците могат да засенчат техния поглед към космоса, което ще затрудни изучаването на далечните звезди, планети и радиосигнали. В предишна мисия SpaceX пусна експериментален спътник Starlink - "DarkSat" - с покритие, което да го направи по-малко отразяващ и натрапчив. Тъмното покритие обаче може да накара спътника да абсорбира повече топлина от слънцето и в крайна сметка да не функционира, и остава неясно дали подходът ще сработи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !