Наградата на принцесата на Астурия се дава на двама генни инженери

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 16:05 5268 0

Престижната международна награда на принцесата на Астурия за "научни и технически изследвания" бе присъдена на биолозите Дженифър Дудна (САЩ) и Емануел Шарпантие (Франция) за научни изследвания в областта на генното инженерство.

Наградата е за откриването на механизма CRISPR/Cas9, който защитава бактериите от вирусни атаки. Учените са установили, че може да се използва, за да се ремонтира дефектна ДНК, да се подменят увредените гени със здрави.

Победителите бяха обявени в четвъртък в испанския град Овиедо, Астурия. Журито, начело с физика Педро Мигел Еченике е избрало победителите сред 39 кандидати от Германия, Аржентина, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, САЩ, Франция, Индия, Италия, Мексико, Португалия, Великобритания, Русия, Швейцария и Испания.

"Изследователите Емануел Шарпантие и Дженифър Дудна направиха революция в областта на биотехнологиите, защото разработиха технология, която ще позволи да се променят гените с безпрецедентна точност и много внимателно. Тяхната работа, основана на имунната защита на бактериите срещу вирусите, дава големи надежди за генна терапия при лечението на заболявания като рак, кистозна фиброза и тежка комбинирана имунна недостатъчност"- се казва в решението на журито.

Според председателя на журито, тази технология, освен лекарство може да се използва в селското стопанство и животновъдството.

Преди това журито обяви призьорите за 2015 г. в областта на комуникациите и хуманитарните дейности - за философа Емилио Ледо, социални науки - за икономиста Естер Дюфло, за изкуство - за режисьора Франсис Форд Копола.

Наградата на принцесата на Астурия се връчва тази година за първи път. Преди това тя се наричаше "награда на Принца на Астурия" - титла, която носеше преди качването си на престола, сегашният крал Фелипе. Сега, наследник на испанския престол и титлата "принцеса на Астурия" е на 9-годишният му дъщеря Леонор.

Международната награда, присъждана в Испания от 1981 г., се дава в осем категории: за постижения в областта на изкуството, социалните науки, литературата, комуникациите и хуманитарните дейности, международното сътрудничество, спорта, научните и технически изследвания, награда "съгласие". За всички победители се връчват статуетки, направени по дизайн на Хуан Миро, както и 50 000 евро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !