Най-старата птица стана майка

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 февруари 2019 в 14:15 4762 0

Кредит Bob Peyton / USFWS

Съпругът на Мъдростта Акеакамаи стои над новоизлюпеното му пиленце.

Най-старата известна дива птица, женски албатрос на име Уиздъм (Мъдрост), си излюпи пиленце.

Уиздъм е на поне 68 години и е не само най-старият представител на своя вид лайзенски албатрос (Phoebastria immutabilis), но е и най-старият екземпляр опръстенена птица, съобщава сайтът на Американската служба за опазване на рибните ресурси и дивите животни (United States Fish and Wildlife Service - USFWS).

През целия си живот Уиздъм е излюпила от 31 до 36 пилета, а сега има ново.

Уиздъм се появи в старото си гнездо на 29 ноември и наскоро снесе яйце. Тя и партньорът ѝ, Акеакамаи (хавайска дума, която означава "любов към мъдростта, учен"), си отгледаха пиленце миналата година.

Уиздъм се запознава със своя постоянен партньор през 2006 г., когато е на 56 години.

В края на ноември 2018 г. Уиздъм пристигна на мястото за гнездене и скоро снася яйце. Уиздъм и нейният партньор Акеакамаи ежегодно излюпват яйца от 2006 г. насам и отглеждат своите пиленца, което не е типично за албатросите.

Уиздъм и Акеакамаи се грижат за пиленцето си на смени, докато единият от тях се отправят в морето на риболов. В гнездото ще прекарат още 5-6 месеца, до юни - юли, след което всички заедно ще отлетят в открито море.

Уиздъм е забелязана за първи път през 1956 година от биолога Чандлър Робинс (Chandler Robbins), който я опръстенява близо до казарма на американския военноморски флот. Вече е била възрастна, което означаваше, че е била поне на 6 години по това време.

Учените опръстеняват птиците, за да ги проследят и наблюдават популацията им. Уиздъм е една от над 8-те хиляди албатроса, опръстенени през същата година и една от стотиците хиляди лайзенски албатроси, гнездящи на остров Мидуей, според американски пост на Fish and Wildlife в Tumblr.

Робинс отново забеляза Уиздъм 46 години по-късно, през 2002 г., докато преглежда местата за гнездене, и успява да разчете номера на пръстена ѝ. Изследователят почина през 2017 г.

През годините Уиздъм е пропътувала около 5 милиона километра и от 2006 година Уиздъм е отгледала поне 10 пилета.

Уиздъм изглежда много добре за нейната възраст. Пожелаваме на Уиздъм късмет с новороденото и се надяваме да я виждаме отново и с добри новини!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !