Намаляват убитите от бракониери африкански слонове

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 май 2019 в 15:38 2623 0

Кредит Pxhere

Броят на африканските слонове, които се избиват от бракониери годишно, е намалял наполовина, като спадът е свързан с намаляващото търсене на слонова кост на китайския пазар, съобщава New Scientist.

Нарастващото търсене от нелегалната търговията в Югоизточна Азия на незаконни продукти от диви животни доведе до рязко увеличаване на бракониерството на слоноветев края на 90-те години на миналия век, като през 2011 г. смъртността достигна връх от 10% от популациите на слонове.

Но към 2017 г. процентите спаднаха до около 4% или до 15 000 слона, убити годишно, откри анализ на 53 места в Африка. Спадът е тясно свързан с спада в търсенето, ако се  данните от законната търговия със слонова кост като показател за незаконната търговия със слонова кост.

„Мисля, че намаляващият процент на бракониерството е добра новина. Не мисля обаче, че е спаднал достатъчно”, коментира Колин Бийл (Colin Beale) от Университета в Йорк, съавтор на изследването

Популацията на слоновете може да расте с около 5% годишно. Но данните показват, че смъртността от бракониерство е все още прекалено висока, за да може броят на слоновете да бъде устойчив, тъй като те умират и от природни фактори например суша, а младите слонове могат да станат жертва на хищниците, пояснява Бийл.


Скоростта на бракониерството намалява.

Офир Дрори (Ofir Drori) от мрежата Eagle (Eagle Network), която помага на африканските правителства с правоприлагането, казва, че подобни „десктоп данни“ за намаляване на бракониерството силно контрастират с опита му в тази област.

"От борбата с трафик мрежите на земята мога да кажа, че не виждаме никакви признаци на спад, а по-скоро непрекъснато увеличаване на нивата на трафика на слонова кост."

Отчетеният в цяла Африка спад в нивата на бракониерството прикрива и някои големи регионални различия. Най-високи са процентите в Западна и Централна Африка, докато в Южна и Източна Африка те са много ниски. Ботсуана, която е известна с ниските си нива на корупция, има много малко бракониерство. Горските слонове страдат повече от слоновете от савана, тъй като най-интензивното бракониерство се извършва в горите.

Анализът на Бийл установи връзка между корупцията и бедността и по-високите нива на бракониерство, което предполага, че в краткосрочен план подобряването на управлението и благосъстоянието на хората ще подобрят  и прилагането на закона. Дългосрочно, коментира Бийл, крайното търсене е приоритет номер едно, но ще отнеме време.

"В крайна сметка единственият начин да спрем бракониерството в Африка е чрез спиране на търсенето в Югоизточна Азия."

Справка: Nature Communications, DOI: 10.1038 / s41467-019-09993-2

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !