Намерен е викингски колан с надпис "Аллах" от 10-и век

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 октомври 2017 в 10:48 12066 7

В едно викингско погребение е намерена дреха, която предоставя още доказателства за контакта между северните племена и древния ислям, а може би и за това, че е имало викинги, изповядващи исляма, съобщава The Independent.

Проучването на парче копринена тъкан от 9-и - 10-и век показа, че е избродирано името на Аллах и зетя на пророка Мохамед Али ибн Абу Талиб.

Първоначално се е смятало, че това е обикновена украса, но след това археологът Аника Ларсон (Annika Larsson) забелязва, че върху плата е изобразен геометричен надпис на арабски.

Наличието на ислямските артефакти във викингски места бе обяснявано с грабежи и търговия, но новите находки продължават да разкриват по-тесни връзки между тези толкова различни наглед култури.

Сега изследователите смятат, че има прилики между мюсюлманския възглед за живота след смъртта и този на викингите, а Ларсон е сигурна, че гробът принадлежи на викинг, който вероятно е приел исляма.

Погребален ритуал на викингите (на територията на днешна Русия). Картината е на полския художник Хенрик Семирадиски по описанията на Ибн Фадлан.

Специалистите от Университета в Упсала, Швеция, откриват че шарките върху тъканта на колана, който е изложен като експонат, представящ културата на викингите, в музея Enköping, съдържат куфически знаци, а не традиционните модели на викингите. Куфическото писмо е от най-старите арабски калиграфии, създадена в края на VIII век.


Геометрична куфическа калиграфия - вляво "Аллах", вдясно - "Мохамед". Wikimedia Commons

Куфическите знаци често се срещат във викингски мозайки върху надгробни паметници, подобен текст е намерен на колани, част от богати костюми, разкрити в две камерни погребения в Бирка, Малардален и в лодки гробове в областта на Гамла Упсала.

"Вълнуваща подробност е, че думата "Аллах" е изобразена огледално", коментира Ларсон. "Може би това е опит да се напише молитвата така, че да се чете отляво надясно.

Интересно е, че в погребенията в Гамла Упсала коприната се среща в облеклото на погребаните много по-често, отколкото вълната и ленът.

Анализът на материята, техниката на тъкане и дизайна показват, че произходът им е най-вероятно от Древна Персия или Централна Азия.

През VIII-XI век викингите са били големи мореходци. Техните кораби са плавали на далечни разстояния и според някои историци са първооткриватели на много земи.

Инвазия на сарацини (араби), маджари и викинги в Европа през 10 век.

"Красивите погребални дрехи от ситно избродирани екзотични тъкани едва ли отразяват всекидневния живот на починалия, както официалните облекла сега не отразяват ежедневието ни", коментира Ларсон. "Скъпите тъкани по-скоро трябва да се разглежда като материален израз на основни ценности".

"В Корана е записано, че жителите на рая ще носят дрехи от коприна, които заедно с надписите на коланите могат да обяснят широкото разпространения на коприната в погребенията от онова време. Това е еднакво разпространено и в мъжките, и в женските погребения". 

Не за първи път се откриват викингски артефакти, показващи връзки с исляма.

Пръстен, направен преди повече от 1000 години, потвърждава контакта между викингите и древния мюсюлмански свят. Открит в Швеция през 2015 г., той носи древен арабски надпис, който гласи "за Аллах" или "Аллах".

Страница от хрониката на мюсюлманския пътешественик от X век Ахмед ибн Фадлан, в която има сведения за бита и нравите на сакалибите – термин, означаващ "светлокоси народи от Централна, Източна и Североизточна Европа". Илюстрацията е на руския художник В.Васнецов и изобразява Олег Новгородски.

Появилите се в последно време артефакти говорят за взаимноизгодните отношения между мюсюлманския и не-мюсюлманския светове и големия потенциал на едно широкообхватно проучване на мултикултурното наследство, отнасящо се до народи и езици, недостатъчно изучени от тази гледна точка.

Може би сме изправени пред нови открития за цивилизациите от миналото и важното е да извърлим стереотипите и погрешните схващания, които не позволяват да излязат наяве зашеметяващи открития, които са убягвали досега от погледа ни.

Но финландският национален телевизионен оператор YLE съобщава, че връзката е разстроила някои в Скандинавия, които се гордеят с викингското си потекло. Говорейки за YLE, Ларсон заяви: "Негативните реакции идват от ксенофоби без изключения. Това е мюсюлманска връзка, която някои смятат за особено обезпокояваща".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

7

поп Дръвчо

19.10 2017 в 13:50

Ми щом партенка, значи партенка. Сефте. Ама ще проверим де.

11563

6

Black Wolf

19.10 2017 в 12:14

Само че това се оказа партенка. Този арабски шрифт (правоъгълен) се появява през 15 в.
А и не е ясно от кой арабин викингът е смъкнал коприната... ;-)

15914

5

поп Дръвчо

18.10 2017 в 20:09

Впрочем забравих - и ислямът от тези времена е нещо не особено драстично - поне на фона на другите религии от същата епоха. Контрастът с християнството възниква векове по-късно, с ренесанса и просвещението.

15914

4

поп Дръвчо

18.10 2017 в 20:04

Свастиката по тези времена не е нищо интересно - соларен символ за обща употреба.

Едни амбициозни люде с високо самомнение от началото на 20 век го правят да изглежда проклятие.

15914

1

поп Дръвчо

13.10 2017 в 12:46

След като намериха древноримски монети в Япония, арабска шарена дрешка в Швеция не би трябвало да изненадва никого. В по-голямата част от човешката история хората са пътували, търгували, воювали или просто са се местили.