Наскоро възникнала мутация при вируса Зика може да го е превърнала в глобална заплаха

Никола Кереков Последна промяна на 26 януари 2016 в 10:55 14670 1

Не забременявайте, поне не точно сега. Това гласи смразяващото предупреждение разпространявано от властите в държавите, където бушува пандемия от Зика, докато се трупат все повече доказателства, че предавания от комари вирус може да предизвиква сериозни малформации в плода. 

Докато мащаба на последствията започва да се разкрива, учените отчаяно се опитват да разберат повече за малко известния вирус. Дали той е еволюирал превръщайки се в по-тежко и заразно заболяване при хора? Или пък наблюдаваната агресивност се дължи само на факта, че някой го е пренесъл на ново място, където се срещат необходимите за разпространението му комари?

Вирусът Зика се засели в Северна и Южна Америка в началото на миналата година, основно през Бразилия. Оттогава се изчислява, че е инфектирал до 1,3 млн. души там и е засегнал 27 държави, където този вирус не е бил наблюдаван преди - в Азия, Африка и островите в Тихия океан. Това включва 12 държави в Северна и Южна Америка, които са били инфектирани от средата на декември до сега.

Основния вектор на вируса Зика са комарите от род Aedes

Болни от Зика пътници се били засечени дори в Ню Йорк и във Великобритания. На местата, където комарите (Aedes), които пренасят вируса живеят, такива инфектирани хора могат да го разпространят допълнително.

Комарите от род Aedes се срещат в тропиците, като ареалът им достига до умерените зони, включително южна Европа и достигат на север в САЩ чак до Лонг Айлънд. Световната Здравна Организация обави вчера, че в Северна и Южна Америка, само Канада и континенталната част на Чили нямат комари от род Aedes - следователно вируса може да се разпространи навсякъде другаде.

Дали става дума за по-ефективен вирус?

Това, което притеснява вирусолозите, според Пауло Саното (Paulo Zanotto) от Университета на Сао Паоло в Бразилия е, че преди 2000 г. не беше известно Зика да се е разпространявала свободно сред хората и да причинявала усложненията, които виждаме днес, като забавено развитие на мозъка на зародиша (микроцефалия) и потенциално смъртоносното неврологично заболяване синдром на Guillain-Barré.

Вирусът се е развил в Африка като инфекция по горски животни - вероятно примати - и понякога е заразявал хора, но никога не се е разпространявал. Преди десетилетия той навлязъл в някои части на Югоизточна Азия, изоставяйки другите животни и разпространявайки се само сред хората, но при това вируса не се разпространил по-нататък.

Карта на разпространението на вируса Зика в периода 1947-2007 г.

Сега наблюдаваме експлозия на същия този азиатски щам. Той заразил 75% от обитателите на остров Яп в Полинезия през 2007 г. и предизвикал сериозна епидемия във Френска Полинезия през 2013 г. Тази епидемия била последвана от покачване на честотата на синдрома Guillain-Barré и мозъчните увреждания при новородени, които по принцип не са толкова чести.

Карта на разпространението на вируса Зика към 10.12.2015 г. (Източник: CDC)

"Предполагам, че вирусът се е променил," смята Скот Уивър (Scott Weaver) от Тексаския университет в Галвстон. Може би сега има способност да инфектира комарите по-лесно и ли да се размножава до по-високи нива в хора така, че да е по-висока вероятността при хранене комарите да ги погълнат и да заразят следващата си жертва.

В изследване, на което му предстои рецензия (peer review), Саното докладва, че вирусът Зика наскоро е придобил леки промени в генома си, които може да му позволяват да превзема човешките клетки по-ефективно.

Пренаселване на градовете

И Саното, и Уивър подчетават, че настоящият еволюционен скок във вирулентността и разпространението на вируса може да се дължи и на факта, че той се е разпространил на нови теротирии, където хората не са били излагане на него и затова нямат изграден имунитет срещу него.

Други фактори обаче може да са го накарали да разпространи отвъд типичния си ареал в Югоизточна Азия. Повишаването на плътността на градското население, където хора и комари са скупчени заедно, определено води до повече инфекции, а това прави по-вероятно някой с високи нива на вируса в кръвта си да пренесе Зика на друго място, където има популации с комари от род Aedes.

Няколко лаборатории в момента се подготвят да изследват подробно дали последните щамове са по-ефективни при инфектирането на комарите - и дали това е свързано с определени мутации. След като открил молекули по повърхността на Зика, които наподобяват на тези при денга вируса, Саното стартирал изпитване, за да провери дали излагането на един от вирусите причинява опасни имунни реакции при другия. Той е разтревожен, че заразяването със Зика може да направи хората податливи на много по-сериозна форма на денга и обратното.

"В момента се извършват доста изследвания в Бразилия," обяви Маурицио Ногуейра (Maurício Nogueira) от Медицинския Факултет на Сао Хосе в Рио Прето, Бразилия, но резултатите ще отнемат време, докато епидемията се разраства. "Опитваме се да сменим гумите, докато колата е в движение."

Междувременно, вирусолози са притеснени кой ще бъде следващия вирус, който ще изкочи от нищото. "Това няма да приключи със Зика," предупреждава Аб Остерхаус (Ab Osterhaus) от Университета на Ротердам в Холандия, който се занимава с последните мутации на вируса. "Трябва да се научим да засичаме тези неща по-рано, докато можем да се намесим."

Заболяването

Около 80% от хората заразени с вируса Зика нямат никакви симптоми. Все пак, когато такива възникнат те са леки: треска, обрив, болки в ставите и възпаление на окото в продължение на около седмица или по-малко. Сегашният проблем се крие в усложненията. Като много други вируси, включително инфлуенца вируса, Зика изглежда предизвиква при някои хора неврологични поражения означавани като синдром на Guillain-Barré, който може да доведе до парализа или смърт.

В случая вируса атакува неродените бебета. Случаите на микроцефалия - бебета родени с мозъчни поражения и ненормално малки глави - са се увеличили 20 пъти в Бразилия от появата на Зика. Други малформации също са засегнали бебетата, чиито майки са имали симптоми на Зика по време на бременността.

Микроцефалия при новородени може да е едно от усложненията възникващо при бебетата на майки прекарали заболяването по време на бременност

В подкрепа на връзката с вируса, Европейския Център за Контрол на Заболяванията и Превенция в Стокхолм, Швеция докладваха миналата седмица, че вируса Зика е бил открит в тъкани от 5 засегнати бебета. Това на фона на наскоро докладваните данни за два случая, в които е изолиран вируса Зика от амниотичната течност, което би могло да обясни как се заразяват бебетата. Според друг доклад получен от Бразилия, вирусът Зика е бил установен в кръв и тъканни проби от новородено с микроцефалия, което е починало минути след раждането. Маурицио Ногуейра обяви, че ултразвуковите изследвания, които предстои да бъдат публикувани скоро предполагат, че вирусът атакува развиващата се предна част на мозъка, включваща мозъчните полукълба, таламуса и хипоталамуса.

В отсъствието на каквито и да е защитни мерки освен противокомарните средства, засегнатите държави съветват жените да отложат забременяването си, докато държавите извън зоната на епидемията препоръчват на жените да отложат пътуванията си в тези райони.

В Ел Салвадор, например, предупреждават жените да не забременяват до 2018 г., въпреки че не е ясно как ще се постигне това в държава, където мерките срещу раждаемостта не винаги са достъпни, нито пък е ясно какво ще се промени до 2018 г. Чукунгуня, сходен вирус разпространяван отново от комари, нахлу в Северна и Южна Америка през 2013 г., където продължава да върлува и до ден днешен.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 01:23

Къде било заровено кучето ...
През 90-те нали бяха много на мода глупостите на контактьорите, и прочее нло-та. Един от главните им доводи бяха масовите погребения на пришълци. Десетки малки трупчета в пещери в Южна Америка. Когато най-накрая видях снимка на "доказателството", се смях дълго. Там имаше трупове на аненцефали. Починали са час, до денонощие след раждането, в микроклимата на ония пещери са се мумифицирали.
Мислех си че е въпрос на кръвосмешение в ония свирепи долини, но нещо не ми се връзваше. Твърде много, твърде масово. А то значи било епидемия ...
Значи сигурно скоро ще разберем и какво е "английска пот", и "гуру - гуру".