Малко познат вирус създава опасност от поколение увредени бебета

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 10:45 4869 0

Кредит sciencenews.org

Покачването на вродените дефекти в Бразилия, скокът на броя на децата, родени със съмнение за микроцефалия през 2015 г. съвпада с разпространението от май 2015 г. на вирусната инфекция "Zika" , пренасяна от комари като този Aedes aegypti.

Вирус, пренасян от комарите, може да доведе до раждането на бебета с ненормално малки глави, става ясно от публикация на сайта Science News.

Вирусът, наречен "Zika", се е появил в Бразилия през май. Той причинява висока температура, обрив, повръщане, зачервяване на очите и в някои случаи дори смърт. Вирусът е много сходен на вирусите на жълтата треска, денгата и Западен Нил. Бразилските здравни органи смятат, че заразата със Zika по време на бременност засяга развитието на ембрионите. Заразена бременна жена е много вероятно да роди бебета с микроцефалия (вродена малформация, при която обиколката на главата на детето изостава двукратно под нормата за съответната възраст; развитието на мозъка също не е с нормални темпове).

През последните месеци бразилските здравни власти са отбелязали необичайно висок брой на бебетата, родени с микроцефалия. От 2010 до 2014 г. са се раждали по 156 бразилски бебета с въпросния родилен дефект всяка година. От началото на тази година досега здравните власти там са отчели 1248 потенцални случая на микроцефалия.

На 28 ноември правителствените здравни органи са докладвали, че вирусът Zika е бил открит в тялото на бебе, родено с микроцефалия. Именно това разкритие свързва родилните дефекти с вируса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !