04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Наводненията създадоха река от пластмасови боклуци в Румъния (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 май 2019 в 13:01 30400

Проливните дъждове, които доведоха до наводнения в области в цяла Румъния, показват също и недопустимо замърсяване. Видео, публикувано във Фейсбук, показва буквална река от боклук в община Мицети в окръг Аргес.

Гледката е въздействаща и показва наистина шокиращо количество пластмасови отпадъци.

Румъния не е за пример в управлението на отпадъците. През 2013 г. само 5% от всички отпадъци са рециклирани, в сравнение със средния процент за Европейския съюз от 28%. Това означава, че по-голямата част от отпадъците в страната се озовават в сметищата - някои от тях са незаконни.

Европейската комисия разкритикува как румънското правителство управлява отпадъците си и дори е отпуснала финансиране за нови системи за обезвреждане на отпадъците. Положението бавно се подобрява - процентът от 2013 г. се е повишил с 1% през 2010 г.

Изненадващо България е сред лидерите в Европейския съюз по рециклиране на пластмасови и стъклени боклуци. Това показват данните на Евростат за 2016 г.. При средно за ЕС ниво от 42.4% рециклирана пластмаса в България този процент достига 52.6 на сто, което отрежда четвърто място за страната.

В световен мащаб обаче повечето пластмасови отпадъци все още се изхвърлят - рециклирамето е труден и скъп процес.

В момента Съединените щати се намират в „криза на боклука“, тъй като миналата година в Китай бе въведена нова политика, която сложи край на вноса на пластмасови продукти за рециклиране. Този ход засегна и други страни по света, включително Канада и Австралия.

В проучване, публикувано през 2017 г., се установи, че са произведени от хората от 50-те години на миналия век до 2015 г. повече от 8,3 милиарда тона пластмаса. Над 6,3 милиарда от тях са изхвърлени на сметища или в естествената околна среда, включително в океаните, където това е опустошително за дивата природа. Трябва да се отбележи, че най-голям дял тук има замърсяването от корабите.

Учените по околна среда предупреждават, че ако глобалните тенденции продължат по същия начин, може да достигнем над 13 милиарда тона пластмасови отпадъци още през 2050 година .

Това видео е отрезвяващо предсказание как може да изглежда планетата ни, ако не се вземат някакви мерки.

Източник: ScienceAlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.