Неизлечимо болен човек очаква да се подложи на първата в света трансплантация на глава

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 април 2015 в 13:16 12322 0

Преди известно време ви съобщихме, че италианският неврохирург Серджо Канаверо (Sergio Canavero) е обявил готовността си да извърши първата трансплантация на човешка глава. Днес DailyMail съобщава, че има доброволец за тази уникална операция.

Валери Спиридонов желае да бъде първият човек, който ще се подложи на трансплантация на главата, това ще бъде единственият му шанс да  има здраво тяло, тъй като прогресивно губи мускулна маса заради болестта на Werdnig-Hoffman - спинална мускулна атрофия.

Спиридонов, 30-годишен компютърен специалист от Русия, е заявил, че е готов да се довери на д-р Серджо Канаверо -  "Решението ми е окончателно и не планирам да променя решението си". "Но трябва да разберете, че аз наистина нямам много възможности за избор", казва той. "С всяка година ми състояние се влошава. "

Д-р Канаверо е заявил пред CNN, че е получил много мейли и писма от хора, които искат тази процедура, но хирургът настоява първите пациенти ще бъдат хора, страдащи от мускулна атрофия.

Трансплантацията на глава върху тялото на друга маймуна е осъществена още преди 45 години. Маймуната е живяла с новата глава в продължение на девет дни, но имунната й система отхвърлила чуждото тяло. 

Маймуната не успяла да диша самостоятелно, не можела да се движи, защото гръбначният стълб не е бил свързан.

Операцията на Канаверо засяга и сериозни проблеми в областта на медицинската етика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !