Необичайно същество се събужда от зимния сън. Защо това развълнува учените

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2021 в 00:09 5769 0

Изследователите от центъра Duke Lemur Center променят грижите си за лемура, за да съответстват по-точно на сезонните колебания в дивата природа. Кредит: David Haring, Duke Lemur Center

Пролетта идва и малките лемури джуджета се събуждат след месеци на хибернация - за първи път тези космати животни с дебели опашки изпадат в дълъг зимен сън в плен.

Ново изследване, което пресъздава сезонните условия, за да принуди лемурите джуджета да прекарат зимен сън, точно както дивите им роднини в Западен Мадагаскар, предполага, че тези животни могат да се върнат към естествения си режим на зимен сън след десетилетия отглеждане в плен.

„Успяхме да възпроизведем техните естествени условия достатъчно добре, за да ги накараме да възпроизведат естествените си [хибернационни] модели“, разказва Ерин Емке (Erin Ehmke), биолог, специалист по примати в Центъра за лемури към Университета Дюк (Duke Lemur Center), където е проведено проучването.

Резултатите от проучването не само трябва да помогнат за подобряване на грижите за лемурите джуджета в плен, но също така ще дадат на учените нови начини за изучаване на биологичните хитрости, които зимуващите животни използват, за да преодолеят крайностите на околната среда.

Кредит: Lydia Greene / Duke Lemur Center

Дебелоопашатите лемури джуджета са майстори на хибернацията, прекарвайки в хибернация до седем месеца всяка година в зависимост от условията. Това е екстремна тактика за оцеляване, използвана от много бозайници в продължение на 250 милиона години .

Лемурите джуджета, които използват запасите от мазнини в опашките си, за да преживеят мадагаскарската зима, всъщност са най-близкият ни роднина от зимуващите примати. За да спестят енергия при хибернация, сърдечният им ритъм почти се изравнява, температурата на тялото им рязко пада и дишането им се забавя до такава степен, че учените наблюдават как един хиберниращ лемур оставя 21 минути между вдишванията.

Изучаването на хибернацията на животните е повече от завистливо любопитство за учените, тъй като всъщност някой ден може да подобри човешкото здраве. Въпреки че засега остава в сферата на научната фантастика, изследователите проучват хибернацията, за да намерят начини да помогнат на хората да оцелеят по време на продължителни космически полети, да направят хирургията по-безопасна и вероятно дори да предотвратят заболяване.

В това проучване изследователският екип наблюдава осем лемури джуджета, потомци на няколко диви животни, докарани в Duke Lemur Center преди десетилетия, за едномесечна изкуствена зима, за да проверят дали тези животни могат да спят зимен сън, подобно на техните събратя в дивата природа.

„Хибернацията буквално е в тяхната ДНК“, коментира биологът от примата на университета Дюк Марина Бланко (Marina Blanco).

И все пак въпреки най-добрите грижи за животните в плен, те се държат по различен начин от дивите си събратя, особено когато става въпрос за хибернация - нещо, което учените знаят от доста време и най-вероятно се дължи на неестествените условия в контролиран климат в зоологическите паркове и изобилието от храна.

Проучванията показват, че тези лемури джуджета например изпадат в далеч по-кратки пристъпи на плитка хибернация, наречена торпор (torpor), отколкото дивите лемури, като тази енергоспестяваща хипернация рядко продължава повече от 24 часа в плен.

Дали това е само временно нарушаване на моделите на хибернация или защото лемурите в плен са загубили физиологичния капацитет за хибернация, все още остава загадка.

Изследователите доказаха, че лемурите джуджета наистина са способни да поддържат месеци на зимен сън в плен, подкрепяйки идеята, че хибернацията е биологично свързана при тези животни и може да се активира отново при подходящи условия.

Лемури в Duke Lemur Center. Кредит: Duke Lemur Center (CC BY-SA 2.0)

Животните са снабдени с радиопредаватели за измерване на сърдечната честота и температурата на кожата и са настанени в плътни контролирани заграждения с дървени кутии, проектирани да имитират хралупи на дървета.

Изследователите постепенно регулират осветлението, за да отговаря на късите дни, подобни на зимата в Мадагаскар, настройват термостата до 10 градуса по Целзий и ограничават храната на животните и след това започват да чакат.

От октомври до февруари лемурите прекарват близо три четвърти от времето си в състояние на забавен метаболизъм: свиват се, смъкват температурата си, едва се движат или дишат в продължение на 11 дни, показвайки малък интерес към храната.

Забележително е, че малко проучвания преди това са експериментирали с ограничаването на храната на животни в плен - въпреки че хибернацията е изключително енергоспестяваща стратегия, която животните използват, за да оцелеят, когато храната е оскъдна.

Изследователите съобщават, че лемурите, които сега се събуждат от продължителния си сън, изглеждат здрави, като сърдечната честота на животните се вдига от 8 удара в минута до около 200 удара в минута - и заедно с това апетитите им.

Тъй като животните се възстановяват добре, изследователите се стремят да планират повече проучвания в навечерието на зимата през следващата година, тъй като дълголетните лемури могат да разкрият и някои тайни за стареенето в добро здраве.

Справка: Blanco, M.B., Greene, L.K., Schopler, R. et al. On the modulation and maintenance of hibernation in captive dwarf lemurs. Sci Rep 11, 5740 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-84727-3

Източник: Adorable Snoozing Lemurs Are Teaching Scientists The Secrets of Hibernation, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !