02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Nokia и Vodafone пускат 4G интернет на Луната

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 февруари 2018 в 09:01 43602
Луната, показана тук в изображение от 1992 г., направено от космическия кораб "Галилео" на НАСА, ще има собствена мобилна телефонна мрежа. Снимка: NASA/JPL/USGS

Апарат с тегло, по-малко от един килограм, наречен Ultra Compact Network, е част от извънземна мисия, която ще позволи на учените да осигурят на Луната първата мобилна телефонна мрежа - 4G мобилно покритие - през 2019 г.

Лунната мрежа ще поддържа стрийминг на видео и данни с висока разделителна способност между Луната и Земята и е част от проекта "Мисия до Луната" (Mission to the Moon), проект с цел да се приземи първата частно платена мисия на Луната, съобщава Reuters.

"За да може човечеството да напусне Земята, трябва да развием инфраструктура извън нашата планета", заяви за WebWire Робърт Бьоме (Robert Böhme), главен изпълнителен директор и основател на PTScientists, компания със седалище в Берлин, която е част от проекта.

PTScientists работят съвместно с Vodaphone Germany и Audi, за да координират мисията на Луната. Vodafone обяви на 27 февруари, че Nokia ще й помогне да създаде Ultra Compact Network. Тази мрежа ще позволи на два лунни Ауди куатро роувъри да комуникират със Земята, докато изследват това, което са оставили астронавтите на Аполо 17, последните астронавти стъпили на Луната през декември 1972 г.

4G мисията ще бъде изстреляни от нос Канаверал на ракетата на SpaceX Falcon 9 през 2019 г.

"С 'Мисията на Луната' ще установим и изпробваме първите елементи на специална комуникационна мрежа на Луната", заяви Бьохме. "Важното нещо за това LTE решение [long-term evolution - дългосрочна еволюция, стандарт за 4G мобилни мрежи] е, че то спестява толкова много енергия, а колкото по-малко енергия използваме при изпращането на данни, толкова повече можем да правим наука".

Мисията на Луната е избрала 4G, а не 5G мрежа, тъй като мрежите от следващо поколение все още са в изпитателна фаза и може би все още не са достатъчно стабилни, за да работят на повърхността на Луната, съобщава Reuters.


r00t
Рейтинг : 12603
28.02 2018 в 17:09 2
+ 0
- 0
...на тях май само там им останаха клиенти...:-)
+ 0
- 0
"LTE решение [long-term evolution - дългосрочна еволюция, стандарт за 4G мобилни мрежи">"

Не е. LTE е надграждане на 3G и не покрива стандартите на 4G, която е сбор от няколко технологии, една от които LTE.

Това е цитат. Кажете го на човека, който прави мрежата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.