04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нощното небе никога не е било по-светло (интерактивна карта)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 ноември 2017 в 15:46 77990
Ню Йорк Снимка: Pinterest

Ново изследване показва, че използването на изкуствено осветление, идващо от уличното осветление, сградите и автомобилите води до загуба на нощта в много области по целия свят.

Това може да има сериозни последици за животните и растенията, които са биологично програмирани да реагират по различен начин по време на деня и нощта, съобщава phys.org.

Проблемът се задълбочава от използването на енергоспестяващи LED лампи, сочи изследване, публикувано в списание Science Advances.

Проблемът не е в самите LED крушки, които са по-ефективни, защото се нуждаят от много по-малко електроенергия, за да осигурят същото количество светлина, обяснява водещият автор Крис Киба (Chris Kyba), физик в German Research Center for Geosciences.

По-скоро е в това, че хората продължават да инсталират повече и повече светлини, разказва той пред репортери в конферентен разговор.

"Ние ще осветим нещо, което не е било осветено преди, като алея за велосипеди в парка или част от магистрала водеща извън града, която в миналото не е била осветена", коментира ученият. "И така, всички тези нови употреби на осветлението до известна степен балансират икономиите от употребата на светодиодите".

Създадена е интерактивна карта, която показва кои области в света са  най-силно засегнати от светлинното замърсяване.

Може да кликнете с мишката и да приплъзнете картата до желаното място и може да увеличите с помощта на колелцето на мишката или бутона увеличение.

Както отбелязват изследователите, светлинното замърсяване променя биологичните ритми на животните и пречи на астрономическите наблюдения.

Анализът на сателитните изображения за 2012-2016 г. показва, че средната стойност на осветената територия в тъмните часове на денонощието  се увеличава с 2,2% годишно. Яркостта на вече осветените площи също се увеличава с 2,2% за година. Ръстът се дължи основно на Южна Америка, Африка и Азия. Във военните зони - Сирия, Йемен и други - осветлението, напротив, намалява.

В момента небето е осветено повече от всякога.

Според учените всъщност светлинното замърсяване расте по-бързо. Повечето светодиодни лампи излъчват студена синя светлина, която сателитите не могат да открият поради твърде късите електромагнитни вълни. В същото време тази светлина е най-близо до дневната светлина, поради което организмите все повече възприемат нощта като ден.

Очаква се до 2020 г. светодиодните лампи да заемат 61% от пазара на лампи.

На графиката са данните от ново изследване, които показват колко страни увеличават или намаляват нивата на светлинното замърсяване.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.