08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов вид хрущял може да постигне революция в реконструктивната хирургия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 юни 2019 в 09:00 28360
Кредит: Photo/Video screenshot on CNSTV

През 1997, учени от Масачузетския университет публикуват революционен труд, в който описват отглеждането на човешко ухо, присадено на гърба на мишка. Опитите в тази област не спират и наскоро китайски учени присадиха на пет деца нови уши, отгледани по подобен начин от собствените им клетки. 

Наскоро екипът постига нов успех, развивайки хрущял, който може да бъде инжектиран и така да се използва във възстановяването на човешка тъкан и реконструктивната хирургия, съобщава китайския държавен информационен сайт Ecns.

Регенерационната техника включва взимане на малко парче хрущялна тъкан от зад ухото на пациента, от което учените успяват да отгледат клетки в лабораторни условия. След това последва процес на делене и натрупване на достатъчен брой клетки, така че да запълнят биоразградима матрица, създадена чрез 3D - принтиране. 

Професор Цао Илин (Cao Yilin), директор на Националния изследователски център за тъканно инженерство, съобщава, че това е пробив в технологията. Чрез него отгледаните клетки могат да бъдат инжектирани в части на тялото на пациента, като носа и брадичката, където да продължат развитието си в нормална тъкан, което е минимално инвазивно лечение, подобно на естественото формиране на тъканите. 

Тази технология може да избегне успешно многото странични ефекти, предизвиквани от хиалуроновата киселина и да се прилага в клиничната практика. Очаква се да бъде използвана при операции и реконструкция на органи. 

Шъ Дзюнли, експерт по хрущялна регенерация смята, че предимството на тази технология се дължи на използването на собствените клетки на пациента, така че е безопасна и с много малък шанс от отхвърляне. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.