Новата цел на New Horizons закри далечна звезда (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 юли 2017 в 10:36 3513 0

Кредит NASA

Обект от Пояса на Кайпер - концепция на художник.

В ранните часове на 18 юли, 2017 (00:50, 17 юли местно време), няколко телескопа, разположени в Аржентина, по команда на НАСА уловиха в рамките на няколко секунди най-амбициозното наблюдение на затъмнение в историята.

Обектът, който закри далечна звезда, е древен астероид от Пояса на Кайпер, известен като 2014 MU69 на 6,5 милиарда километра от нас.

Той представлява новата цел на космическия кораб, който премина покрай Плутон New Horizons, съобщи агенцията.

"До момента имаме пет потвърдени окултации*", отбеляза Марк Буйе (Marc Buie) от Югозападния изследователски институт (SwRI) в Боулдър, Колорадо.

*Окултация (покритие) е явление, при което отдалечен астрономически обект бива изцяло или частично закрит от друг, по-близък до наблюдателя. Окултациите са важни от астрономическа гледна точка, понеже позволяват да се определят някои свойства на закриващия или закривания обект. Например, при наблюдението на окултация от астероид от няколко места на Земята, може да бъде определена, приблизително, неговата форма.

Марк Буйе ръководи екип от повече от 60 наблюдатели, които се бориха със силния вятър и студа, за да създадат "ограда" от 24 мобилни телескопа в южните провинции Чибут и Санта Крус на Аржентина. Основната цел на кампанията е да се улови сянката на мистериозния обект от Пояс на Кайпер, до който космическият кораб New Horizons ще пристигне на 1 януари 2019, за да разберем по-добре размера, формата, орбитата и неговите околности. По-рано MU69 е наблюдаван само от космическия телескоп "Хъбъл". Въпреки това, дори и той не успя да опише далечния обект.

"Това бе най-историческото затъмнение, наблюдавано от Земята и ние го уловихме, направихме го!" - заяви Джим Грийн (Jim Green), директор на отдела на НАСА за изследване на планетите.

Обектът от Пояса на Кайпер на 6,5 милиарда километра от Земята - познат като 2014 MU69 - блокиран светлината от фонова звезда, в т. нар. окултация. Разликата между кадрите е 200 милисекунди или 0.2 секунди. Тези данни помагат на учените да измерят по-добре формата, размера и околната среда около обекта. Космическият кораб New Horizons ще лети от тази древна реликва от образуване на Слънчевата система на 1 януари 2019 г. Източник: NASA / JHUAPL / SwRI

Планирането на това сложно астрономическо наблюдение започна само преди няколко месеца, и макар че шансовете за успех бяха минимални, като да търсиш игла в купа сено, екипът на мисията успя да заснеме окултацията. Това бе последната от трите наблюдателни кампании за целите на New Horizons.

Няколко седмици бяха нужни за учените за анализ на големия обем данни. Тези предварителни наблюдения са важна стъпка в планирането на космическа мисия до 2014 MU69.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !