Новият космическия кораб 'Dream Chaser' може да задълбочи конкуренцията за обслужването на МКС

Наука OFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 14:01 6041 4

Кредит Ken Ulbrich/Wikimedia Commons

Космическия кораб на Sierra Nevada Corporation (SNC), новият играч в частното партньорство с НАСА за обслужване на МКС

НАСА добави нов член на своя екип по доставките към Международната космическа станция, което допълнително ще задълбочи напрежението между вече съществуващите екипи на SpaceX и Orbital ATK.

Във вторник космическата агенция обяви наградените във втория етап на конкурса за договори за "комерсиални снабдителни услуги (Commercial Resupply services - CRS) - споразумение, според което НАСА плаща на частни компании за космически полети да извозят товари без екипаж до и понякога от Международната космическа станция (МКС).

В първия етап НАСА възложи първите CRS договори на космическите компании Orbital ATK и SpaceX през 2008 г., но този втори транш изненада с нов играч към вече добре оформения екип: Sierra Nevada Corporation (SNC) Space Systems.

И точно в момента, SNC има нещо, което Orbital ATK и SpaceX нямат - крилат космически кораб, който е проектиран да каца на писта на връщане от полет в космоса - подобно на пенсионираните космически совалки на НАСА. Всъщност някои хора дори го наричат "мини-совалка".

Космическият кораб поетично е наречен 'Dream Chaser' ("преследвач на мечти"). Той е дълъг около 9,1 метра и има размах на крилете от около 7 метра - около половината от размаха на Learjet 45, който е сравнително малък бизнес самолет. Освен това, се смята, че Dream Chaser може да издържа до 210 дни в космоса, въпреки че това все още не е било тествано.

Dream Chaser беше най-ценното откритие на SNC, откакто компанията за пръв път разкри неговите конструкторски планове още през 2004 г. Предимствата, които Dream Chaser носи на екипа за доставки до МКС на НАСА е, че той може да носи товари от станцията директно до летищен комплекс на земята.

Космическият кораб Dragon на SpaceX може също да връща товари обратно на Земята, но при връщането си от космоса той използва парашути, които го приземяват в океана. Космическия апарат Cygnus на Orbital е проектиран да изгаря при повторното си навлизане в атмосферата, което значи, че при тези мисии не могат да св връщат товари от космическата станция.

Причината връщането на товари на земята да е толкова важно за някои мисии е, че учените биха искали да могат да прегледат резултатите от своите експерименти възможно най-бързо след напускане на космоса.

С космически кораб като Dream Chaser, учените ще могат да получат данните си 3 до 6 часа след като кораба напусне космоса, което е от критична важност за някои научни експерименти, особено тези, които оценяват биологичните ефекти на ниската гравитация в космоса, съобщава директора по научната част на МКС Джули Робинсън (Julie Robinson) по време на изявление на НАСА.

"Има много причини да използваме животински изследвания, за да изследваме например ефектите при поддържането на баланса и сензоромоторните ефекти от микрогравитацията и тези данни биха се променили толкова бързо при връщане, че е необходимо животните да ни бъдат върнати веднага," обяснява Робинсън пред Ройтерс.

Засега, SNC са извършили един тестови полет, който беше осъществен през 2013 г. Самият полет мина без проблеми, но при кацането, левия колесник не успя да се разгърне напълно. В резултат на това космическият кораб започна да занася по пистата и в крайна сметка се преобърна. Изненадващо, по кораба имаше само леки повреди.

Вицепрезидента на SNC Марк Сиранджело (Mark N. Sirangelo) обяви пред НАСА миналия октомври, че компанията планира втори тестови полет по някое време в началото на тази година.

От НАСА обявиха, че CRS2 договорите ще покриват товарни мисии, които да започнат от 2019 г. и да продължат до 2024 г. И поне засега изглежда, че SNC ще поеме всички мисии, изискващи бързото връщането на товари.

Напрежението ще се усети най-силно от SpaceX, които може да променят това. Въпреки че техният космически кораб Dragon може да каца само с парашути, SpaceX обявиха публично, че планират разработването на друг апарат, наречен Red Dragon (Червен дракон), който да може да каца на земята, като се планира той да използва ракетни турбини, които да го забавят при спускането. На този етап обаче, идеята е все още на чертожната дъска.

Източник: Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2016 в 12:00

Силно препоръчвам на чугунените мозъци, да се омитат от тука с чугунените си мисли, терминология, и интереси.

22.01 2016 в 09:30

По логиката на чугунените ватенки, всички коли по света са копие една на друга, понеже имат четири колела. А иначе е доста по-различен от МиГ-105.

22.01 2016 в 01:43


Да. И даже е по-ошмулено от Кливера, който руснаците зарязаха преди няколко години.

21.01 2016 в 17:18

Бахти абсолютно копие на МиГ-105 1:1 са